Zamek Bon Repos / Bon Repos Chateau
CZ: Romantický zámek z 18.století. EN: A romantic chateau built in the 18.century.
Location: Středočeský kraj, Czechia

Zakladatelem dnešního zámku byl hrabe František Antonín ze Šporku, který roku 1715 koupil od panství Benátského vrch Cihadlo na nemž roku 1718 založil kapli sv. Jeronyma a letní zámecek La Maison de Bon Repos (Dum oddechu), kde trávil mnohé chvíle odchytem ptactva na než lícil ruzné pasti. V jeho držení byl zámek až do roku 1722, kdy prodal panství Františku Josefu, hrabeti Cernínovi z Chudenic s podmínkou možnosti užívání Cihadla kdykoliv by zde v kraji pobýval. Po smrti F. A. Šporka roku 1738 zámek rychle chátral a vzal by patrne za své jako mnoho dalších, podobných staveb v okolí Lysé nad Labem, kdyby jej roku 1768 nekoupil v dražbe jako soucást benáteckého panství pražský arcibiskup Antonín Príchovský z Príchovic. Nový majitel zámku patril mezi horlivé podporovatele umení a zámek Bon Repos byl za jeho pusobení kolem r. 1770 prestaven a rozšíren. Zámek Bon Repos drželi po r. 1816 Thunové z Hohensteinu, od r. 1885 Hospodárská úverní banka v Praze a Lánderbank Wien, která byla od r. 1887 jediným majitelem, v r. 1905 knížata Kinští. V r. 1844 zde pobýval Bedrich Smetana, když pusobil jako ucitel hudby u majitele benáteckého panství hrabete Thuna-Hohensteina. Po 2 sv. válce byl zámek využíván armádou. Návšteva objektu je možná pouze po telefonické domluve.

Accessibility: No access- Private

Condition: Intact