Zamek Slatinany / Slatinany Chateau
CZ: Zámek s rozsáhlým parkem EN: A chateau with a large park
Location: Pardubický kraj, Czechia

Mesto Slatinany se v dejinách objevuje poprvé na konci 13. století. Roku 1294 je zminován František ze Slatinan jako svedek vernostní prísahy krakovského biskupa Prokopia v Praze. První písemný záznam o tvrzi nad rekou Chrudimkou ve Slatinanech pochází z 3.10.1371. Od té doby do poloviny 18. stol. se na tvrzi a od konce 16. stol. na zámku, vystrídalo více než 30 majitelu. Bylo až neuveritelné, v jak krátkých casových intervalech se vlastníci panství strídali a jaké je postihovaly osudy – od zchudnutí, pres konfiskace, po náhlá a príliš casná úmrtí. V roce 1732 koupil zámek Josef František hrabe ze Schönfeldu a v roce 1746 se jeho dcera provdala za Jana Adama z Auerspergu, na jehož rodinu o nekolik let pozdeji prešlo vlastnictví majetku. Od té doby až do roku 1942 patrily Slatinany tomuto šlechtickému rodu, puvodne pocházejícímu z Kranska (ci podle jiných pramenu ze Švábska). Na další tri roky, kdy slatinanští Auerspergové vymreli po meci, je vlastnil Dr. Josef František Trauttmansdorff. Jeho majetek byl v roce 1945 Benešovými dekrety vyvlastnen. Uvolnené stáje byly využity v srpnu roku 1945 pro starokladrubské vraníky regenerované Prof. Františkem Bílkem a budova zámku byla od roku 1950 využita pro úcely hipologické expozice. Od roku 2011 se však postupne navrací i puvodní zámecký inventár. Díky tomu si mužete prohlédnout i jednu z nejmladších prohlídkových tras v Ceské republice - zámeckou expozici.

Accessibility: Full access

Condition: Intact