Hrad Pecka / Pecka Castle
33U E 542884 N 5592064
CZ: Zrícenina romantického hradu ze 14.století s krásnými výhledy. EN: A romantic castle ruin from the 14.century, a good viewpoint.
Location: Královéhradecký kraj, Czechia

Hrad Pecka je nazýván Perlou Podkrkonoší. Nachází se prímo ve stredu tohoto nádherného kraje. Z hradní vyhlídky je v plné kráse videt centrální masív Krkonoš se Snežkou a Cernou horou, západním smerem nad mestem Nová Paka se rýsují vrchy Kumburk a Bradlec s ruinami stredovekých hradu, vpravo od nich Tábor s poutním kostelíkem, jihovýchodne pak 671 metru vysoká Zvicina – nejvyšší bod regionu.

DEJINY HRADU

První písemná zmínka o hradu Pecka je z roku 1322. Jako jeho majitel je uváden Budivoj z Pecky. Hrad sloužil puvodne k ochrane zemské hranice a zlatých dolu u obce Stupná, kde se težilo po celý stredovek. Mel dve obranné veže propojené hradební zdí a jeden obytný palác v jižní cásti nádvorí. Kolem hradu byl vyhlouben príkop, takže prístup byl možný pouze pres padací most. Od konce 15. století usilovali majitelé hradu o další rozširování obytných cástí – zpocátku, za vladyku Horických z Horic, ješte v gotickém stylu, od druhé poloviny 16. století, za Škopku z Bílých Otradovic byla postupne realizována celková renesancní prestavba. Úpravou interiéru ji na zacátku 17. století završil Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic. Na míste drívejšího strohého hradu nyní stálo krásné panské sídlo se ctyrmi obytnými paláci, které byly vystaveny kolem obdélníkového nádvorí a z vnitrní i vnejší strany zdobeny sgrafity a malovanými erby rodu Škopku a Harantu. Po tragické smrti Kryštofa Haranta na staromestském popravišti v cervnu 1621 získal Pecku Albrecht z Valdštejna, který zámek po rocnímdržení daroval rádu kartuziánu z Valdic u Jicína. Ti Pecku po více než sto padesát let využívali pouze jako letní sídlo. Témer neobývaný zámek postupne chátral. Za jeho slávou udelal definitivní tecku rozsáhlý požár v roce1830. Následovalo úredne posvecené rozebírání zdiva, které trvalo až do roku 1921, kdy ruiny zámku získala do svého vlastnictví obec Pecka. Práve obyvatelé mestecka se zasloužili alespon o cástecnou rekonstrukci objektu.Vzepreli se rozhodnutí tehdejšího památkového úradu, který doporucoval, aby si hrad zachoval ráz zríceniny, a za pomoci státních subvencí i vlastních prostredku a práce opravili západní, Harantovský palác. Jako turistický objekt s prohlídkovou trasou slouží hrad od roku 1968. V roce 2012 byl obnoven puvodní vstup do sklepení prímo z nádvorí a vznikla tak druhá samostatná prohlídková trasa.

Accessibility: Full access

Condition: Partly ruined