Hrad Borotin / Borotin Castle
CZ: Zrícenina romantického hradu ze 14. století EN: A romantic ruin from the 14. century
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Východne od obce Borotín leží na ostrožne nad rybníkem zríceniny gotického hradu, jedna z mnoha zastávek Karla Hynka Máchy a kulisy natácení pohádky "Honza málem králem" z roku 1976. Autobusem se k nemu mužete dopravit do zastávky Borotín - Starý zámek nebo prímo z Borotína pulhodinovou procházkou. Prístup ke zrícenine umožnuje odbocka ze silnice Tábor - Praha v Sudomericích vlevo, smer na Sedlec-Prcice. Vlaková zastávka je v Sudomericích u Tábora, od hradu vzdálená asi dva kilometry. Peší turisty privede do Borotína trasa modré znacky z Jistebnice (asi 10 km), nebo žlutá znacka ze Strezimíre, prípadne z Balkovy Lhoty. Prímo k hradu vede i trasa cervené znacky z Tábora (asi 17 km).

Z HISTORIE HRADU

V historických pramenech se hrad poprvé uvádí k roku 1356 v predikátu Vítka z Borotína, který pocházel z jedné z vetví nejmocnejšího jihoceského rodu Vítkovcu, pánu z Landštejna, a který je i možným zakladatelem hradu. V držení jeho potomku zustal pak hrad ješte témer celé století. Jeho potomci Jan a Herman byli prívrženci Husova ucení a významnými postavami doby, Herman z Landštejna a Borotína byl 16. ríjna 1423 na Svatohavelském snemu dokonce jako zástupce kališníku zvolen do dvanácticlenné zemské vlády. Další majitel hradu, Mikuláš z Landštejna a Borotína, byl od roku 1426 rovnež jedním ze spojencu a hejtmanu táborské strany. Roku 1434 se však moudre rozhodl prejít k umírnené koalici, címž si 21. kvetna 1434 vysloužil obležení Borotína táborským vojskem. Prudké pocátecní zteci hrad odolal a na dlouhodobé obléhání nemeli Tábori ve svízelné politické situaci ani pomyšlení. Od Borotína odtáhli ku Praze a do stredních Cech, kde byla o nekolik dní pozdeji, 30. kvetna, u Lipan vybojována jedna z rozhodných bitev, predznamenávající konec polních vojsk. Když se po klamném manévru rožmberských nechali sirotci vylákat a otevreli vozovou hradbu, pronikl do ní vyclenený jízdní oddíl, v nemž krome jiných bývalých táboritu nacházíme i Mikuláše z Borotína. Ten také prodal hrad Borotín pred rokem 1446 svému spolubojovníku od Lipan Janu Malovcovi z Pacova. Hrad poté mizí z písemných pramenu až do pocátku 17. století, kdy jej roku 1613 potomek Jana Malovce Pavel prodává Kryštofu Vojkovskému z Milhostic. Jeho synové se zapojili do stavovského povstání a odplatou jim byl hrad i dvur vyplenen a vypálen. Po belohorské porážce byl Vojkovským hrad s dvorem, pivovarem, mesteckem Borotínem a príslušnými vesnicemi konfiskován a prodán jako "zámek starý recený Borotín" 16. brezna 1623 Polyxene Lobkovské z Pernštejna. Ješte v témž roce se v další zpráve hrad popisuje "toho jest toliko jméno a zdi bez krovu zborené, dvur všechen spálený". Paní Polyxena pripojila Borotín ke svému jistebnickému panství, jehož osudy sdílel až do 20. století. Po dvou staletích v lobkovickém držení prodal Ferdinand z Lobkovic roku 1829 jistebnické panství železárskému podnikateli Janu Nádhernému z Prahy, který byl o devet let pozdeji povýšen do šlechtického stavu s prídomkem "z Borutína". Posledním majitelem panství z tohoto prumyslnického rodu byl v polovine 20. století Konstantin svobodný pán Nádherný z Borutína. Po roce 1948 se svými potomky emigroval, potomci žijí v Rakousku a Kanade V prubehu dalších staletí byly chátrající budovy hradu rozebírány na stavební materiál pro domky okolního obyvatelstva stejne jako na výstavný barokní dvorec v míste bývalého predhradí. Zejména západní cást jádra výrazne poškodila težba kamene. Ješte v polovine 19. století byly zbytky zdiva hradu mnohem výraznejší, jak ukazují i kresby a rytiny v dílech F.A. Hebera a A. Sedlácka.

Accessibility: Full access

Condition: Partly ruined