Tolštejn Castle - Jiretín pod Jedlovou, Czech Republic
CS: Zrícenina hradu Tolštejn // EN: Tolštejn Castle
Location: Ústecký kraj, Czechia

CS:
... "(nemecky Tollenstein, dríve Dohlenstein znamenající „Kavcí skála“) je zrícenina stredovekého hradu na severní strane Lužických hor na jihu Šluknovského výbežku v severních Cechách. Nachází se približne 7 km jihozápadne od mesta Varnsdorf a 2 km jižne od centra obce Jiretín pod Jedlovou v okrese Decín, na jejímž katastrálním území leží.
Gotický hrad byl postaven zacátkem 14. století kolem dvou znelcových skalisek, která na jih a východ spadají témer svisle dolu a na západe souvisí nízkým hrbetem s horou Jedlová. Ze severní strany jej chránily príkopy a hradby. Tolštejn mel vynikající strategickou polohu, která umožnovala hlídat jediný schudný prechod z Lužice na ceskou stranu Lužických hor. V prubehu dejin ho vlastnili Vartenberkové, Berkové, Šlejnicové i další majitelé. Hrad dal název okolnímu panství s názvem tolštejnské.
V 17. století byl opušten a zacal chátrat, pozdeji se stal vyhledávaným turistickým cílem, s nímž se spojují návštevy známých osobností i místní povesti. V soucasnosti je to zrícenina, která je chránena jako kulturní památka Ceské republiky. Je volne prístupná, v jejím areálu se nachází placená skalní vyhlídka umožnující pohled na území Cech a Saska. Tolštejn je i významnou botanickou lokalitou s výskytem vzácných teplomilných druhu rostlin."

Zdroj: ( Visit link )

EN:
... "was built in 1278 as part of the Zittau region's defense structure. George of Podebrady ordered the castle to be seized shortly after the Hussite Wars and after many conflicts, the Tolštejn dominion was taken by 1471 by two Saxon princes, Ernest and Albrecht. During the Thirty Years War, the army of the Austrian Emperor occupied the castle. In 1607, the Swedish General Wrangel laid siege and burned down the castle.
Today the ruins of the castle are one of the most visited places in the Czech Republic.[citation needed] The creation of the microregion of Tolštejn was designed to help tourism in the area."

Source: ( Visit link )