Ruins of Castle Tolštejn - Jiretín pod Jedlovou, Czech Republic
CS: Zrícenina hradu Tolštejn // EN: Ruins of Castle Tolštejn
Location: Ústecký kraj, Czechia

CS:
... poprvé pripomínaný v roce 1337 žitavským kronikárem Johannem von Gubenem, patrí bezesporu mezi nejnavštevovanejší dominanty Lužických hor.
Vznik hradu je spojen s vytvárením vojenské obranné struktury na Žitavsku po smrti krále Premysla Otakara II. po roce 1278.
Prvním pravdepodobným držitelem hradu byl Jindrich z Lipé. Od roku 1337 získal dedicné držení hradu Vanek z Vartenberka. Ten umírá kolem roku 1367. Jako prímý obyvatel Tolštejna je poprvé uváden Vankuv vnuk Václav z Vartenberka roku 1395. Tato zmínka je také prvním dokladem toho, že hrad byl nejen správním, ale i sídelním centrem panství.
Kolem roku 1400 prešlo tolštejnské panství spolu s hradem do majetku Hynka Berky z Dubé, který tehdy patril mezi nejbohatší pány v Cechách. V období husitských válek patril hrad mezi prívržence kališníku, avšak pozdejší majitel Albrecht Berka z Dubé, jako horlivý katolík, byl odpurcem krále Jirího z Podebrad. Ten vydal v roce 1463 rozkaz hrad dobýt. Po ruzných válecných rozbrojích nakonec koupila tolštejnské panství v roce 1471 saská knížata Arnošt a Albrecht. V roce 1485 získal hrad Haugold ze Schleinitz. Georg ze Schleinitz prevzal panství v roce 1528. S jeho jménem je o 20 let pozdeji spojeno založení mesta St. Georgenthal (dnešní Jiretín pod Jedlovou).
Nová doba šestnáctého století je však i zároven koncem trvalé aktivní cinnosti hradu. S nástupem renesance si šlechta zacíná stavet pohodlnejší paláce. Tak i hrad Tolštejn v roce 1555 jeho majitel opouští, aby se usídlil v nove postaveném zámku v nedalekém Rumburku.
Hrad je v roce 1607 uváden již jako pustý. Jeho historie koncí za tricetileté války, kdy byl znovu obsazen císarským vojskem, avšak protivník, švédský generál Wrangel, ho v roce 1642 oblehl a vypálil. Tím také na dlouhá léta koncí slavná i neslavná éra hradu. Castými obyvateli hradu byli v jeho dejinách i loupeživí rytíri.
Období romantismu konce 19. století sebou prineslo i zájem o zríceninu hradu. V roce 1865 si ji pronajal Johann Josef Münzberg, který zde zrídil hostinec ve švýcarském stylu, jehož provoz trval až do roku 1977. Dnes je hrad jedním z casto navštevovaných míst. Je snaha, aby se stal opet centrem kraje, který byl odtud kdysi spravován. Vznik Mikroregionu Tolštejn by k tomu mel prispet.

Zdroj: ( Visit link )

EN:
... was first mentioned in 1337 by the Johann von Guben, the chronicler of Zittau, and belongs undoubtedly to the most frequented dominants of Lusatia Mountains.
The castle was built as a part of the military defense structure of Zittau region after the death of the Czech king Premysl Otakar II. in 1278.
Probably, the first owner of the castle was Jindrich of Lipa. Since 1337 the castle was a hereditary property of Vanek of Vartemberk. Vanek died in 1367. Vanek's grandson Vaclav of Vartemberk is mentioned in 1395 as the first true occupier of the castle. The reference is the first evidence of the fact that the castle was not only an administrative center but also a residential center of the dominion.
Around 1400 the Tolstej dominion and the castle descended to Hynek Berka of Duba, one of the wealthiest Czech noblemen. During Hussite Wars the castle was owned by the Calixtines but one of its later owners, Albrecht Berka of Duba, was an ardent Catholic and an adversary of George of Podebrady. George of Podebrady ordered the castle to be seized. After many war events the Tolstejn dominion was bought in 1471 by Saxon princes Ernest and Albrecht. In 1485 the castle became the property of Haugold of Schleinitz. Georg of Schleinitz took the dominion over in 1528 and 20 years later he is associated with the founding of St. Georgenthal (today Jiretin pod Jedlovou).
In the 16th century, castles were ceasing to be permanently inhabited. In Renaissance, aristocracy began building more comfortable palaces. So even the castle of Tolstej is deserted by its owner who moves to a palace near the city of Rumburg.
The year 1607 saw the castle deserted and the Thirty Year War brought an end to its history as the castle was first occupied by the army of the Austrian emperor and then besieged and burnt down by the Swedish General Wrangel. The following years are the very end of the castle's history. The castle was often visited by burglarious knights and bandits in its history.
The period of Romanic Revival of the late 19th century arouse the interest in the history and visits of the castle ruins. In 1865 Johann Josef Münzberg rented the castle and built an inn in a Swiss manner which was in operation until 1977.
Today the castle is one of the most frequented places in our country. Great effort is made for the place to regain its importance as the center of the region which was once governed from this place. The creation of the Tolstejn Microregion is a step towards this goal.

Source: ( Visit link )
Type: Ruin