Ropik c.16/A-160 / Pillbox, Roudnice nad Labem
33U E 445856 N 5586182
CZ: Ropík ceskoslovenského predválecného opevnení vz.37 EN: A pillbox of the czechoslovak fortification type 37
Location: Ústecký kraj, Czechia

Stavební úsek C-10 Roudnice patril k nejduležitejším obranným liniím lehkého opevnení v celém systému cs. predválecného opevnení. Jedním z hlavních duvodu byl predpoklad, že Nemci povedou jeden z hlavních úderu ve smeru Dráždany - Praha. Za tohoto predpokladu by roudnický úsek urcite dostal šanci na vyniknutí. Snad i pro svou duležitost byl stavební úsek C-10 Roudnice zadán k výstavbe již 18. kvetna 1937 firme R. V. Svoboda, Praha XI. První pevnustky úseku se nacházely západne od Roudnice, poté linie pokracovala na Podlusky a Chvalín. U Hostenic se úsek více primknul k rece Ohri, podle níž se linie vinula kolem Budyne nad Ohrí až k Žabovreskum nad Ohrí, kde navazovala na sousední úsek C-11 Libochovice. Úsek C-10 byl celý vytycen výhradne jako dvousledový, pouze v otevreném terénu mezi Dušníky a Podlusky je nekolik pevnustek umísteno ve tretím sledu. Hlavním težištem obrany celého úseku by byly pravdepodobne prvosledové objekty v tesné blízkosti reky Ohre, která by byla prirozene využívána jako prírodní prekážka. Ropíky roudnického úseku byly budovány jako jedny z prvních a to se projevilo na nedostatku zkušeností s výstavbou opevnení u stavební firmy. Jako úplne první objekt z celé úseku byl vybetonován 18. cervna 1937 objekt c. 16/A-160. Byl postaven poblíž kaplicky, dochoval se dodnes a clenové našeho klubu v nem provozují pevnostní muzeum. Tato pevnustka byla vybetonována v žalostné krychelné pevnosti. Oproti predepsaným 450kg/cm2 bylo u pevnustky c.16 zjišteno pouhých 268 kg/cm2. Zajímavostí této pevnustky je i fakt, že je tu umísten pouze jeden periskop, což bylo zpocátku výstavbe bežné. V roce 1939 nastaly temné casy nejen pro objekty roudnického úseku, ale vlastne pro všechny objekty nacházející se na území Protektorátu Cechy a Morava. Bylo rozhodnuto o bezpodmínecné likvidaci pevnustek stojících na tomto území. Vetšina objektu úseku C-10 byla odstrelena, tomuto osudu unikly pouze tri pevnustky: již zminované císlo 16, dále pak c.17/A-140 v Podluskách a také objekt c.63/E pod železnicním mostem u Budyne nad Ohrí. Po vetšine odstrelených objektu úseku se nedochovalo vubec nic, nebot jejich stanovište se nacházela na zemedelsky udržované pude. Od roku 1998 byl navrácen život pevnustce c.16 " u Václava", která byla vzorove zrekonstruována do stavu predpokládaného dokoncení v roce 1939.

Era: WW II

Nearest Military Installations