Hrad Kumburk / Kumburk Castle
33U E 531599 N 5593584
CZ: Romantická zrícenina hradu ze 14.stol. s mimorádne krásným kruhovým výhledem do kraje. EN: A romantic ruin of a castle from the 14th century. Awesome view from the top of the castle.
Location: Liberecký kraj, Czechia

CZ: Hrad na vysoké kuželovité hore, západne od Nové Paky, vystaveli na pocátku 14. století páni z Vartenberka. Jeho první známý majitel a patrne i zakladatel byl Markvart, jenž se po svém sídle roku 1325 psal „z Goldenburka “. Hradní jádro, ovládající vrchol kopce, sestávalo z veliké hranolové veže spojené s palácem v jeden celek. Roku 1406 koupil hrad nejvyšší královský purkrabí Jan Krušina z Lichtenburka. Jeho syn Hynek byl husitským hejtmanem orebského a pražského svazu. Pred rokem 1427 se však již uvádí jako spojenec císare Zikmunda. Pred svou smrtí roku 1454 zdokonalil hradní opevnení výstavbou vnejší hradby se šesti podkovitovými delostreleckými baštami. Hynkovi potomci sídlili na Kumburku do konce 15. století. Po krátké držbe nekolika rodu získali hrad pred rokem 1529 Trckové z Lípy. Za nich, v prubehu 16. století, ztrácel Kumburk postupne svuj význam, nebyl trvale osídlen a chátral. Noví majitelé panství Smirictí ze Smiric, využili pevný neprístupný hrad jako vezení. V kulaté veži, zvané od té doby jako Panenská, byla pro pletky milostné s clovekem selského rodu veznena více jak 11 let Eliška Katerina Smirická. Krutý ortel nad ní vyrkl její otec Zikmund Smirický, avšak i po jeho smrti roku 1608 ji držela ve vezení její vlastní sestra Markéta Saloména. Jedné noci roku 1619 ji z vezení na Kumburku unesl Jindrich Ota z Vartenberka zvaný Kulhavý, a oženil se s ní. I on si pak cinil nárok na dedictví Smirických. Konec sporum ucinil výbuch prachu v hradu roku 1620, pri nemž Eliška spolu s desítkami lidí prišla o život. Majetek Smirických nakonec získal Albrecht z Valdštejna. Kumburk, zpustlý v casech tricetileté války, kdy se dostal do moci Švédu, byl na príkaz císare roku 1658 rozboren, aby se opet nestal operným bodem.

Z hradu se zachovaly základy paláce, torzo velké i Panenské veže a zbytky opevnení. Hrad je celorocne volne prístupný, v sezone je pak zde otevren prodejní stánek se suvenýry.

Accessibility: Full access

Condition: Partly ruined