Zamek Lustenice / Lustenice Chateau
CZ: Velmi pekný barokní opravený zámek EN: A very nice baroque chateau/castle
Location: Středočeský kraj, Czechia

Nejstarší zmínka o Luštenicích je z roku 1268. kdy zde sedí Pavel z Luštenic. Další zmínka o vsi je z roku 1387, kdy zde sedí Mikuláš z Potštejna. Majitelé se behem 15. století casto mení. Nejprve je to Vilém ze Zvíretic, pak v letech 1402 – 1424 Ctibor ze Stakor a roku 1481 kupuje Luštenice pán na nedaleké Boleslavi Jan z Cimburka a Tovacova a pripojuje je k boleslavskému panství. Po Janove smrti dedí panství jeho syn Adam, ale tem brzy umírá a jím vymírá celý rod pánu z Cimburka a Tovacova. Panství tedy prechází na Janovu druhou manželku Johanku z Krajku. Ta se podruhé vdává za královského komorníka Jana ze Šelmberka a na Kosti. Po jeho smrti roku 1508 odkazuje Johanka celé panství svému bratru Kumrátu z Krajku. Krajírové z Krajku zde sedí až do roku 1588, kdy Luštenice kupuje s celým boleslavským panstvím Jirí z Lobkovic. Ten toto zboží vzápetí mení se svým príbuzným Bohuslavem Hasištejnským z Lobkovic za panství chomutovské. Roku 1595 využili Boleslavští nevalné financní situace Bohuslava Hasištejnského a vykupují se z poddanství. Tak Hasištejnští prenášejí své centrum panství na Kosmonosy. zámek Luštenice zámek Luštenice - soukromý archiv Od tohoto roku tedy Luštenice náleží k panství kosmonoskému. Pocátkem 17. století se na panství mení majitel, když si Eva Hasištejnská bere Jirího Fridricha z Hohenlohe. Tomu je ale majetek za úcast ve stavovském povstání zkonfiskován. Protože však zavcas prechází na stranu Habsburku, je panství navráceno jeho žene. Od ní panství nejprve kupuje roku 1628 Gottfried Hendrich z Pappenheimu a pak roku 1650 Herman Cernín z Chudenic. Luštenice jsou soucástí kosmonoského panství až do roku 1739, kdy je byl nucen hrabe Jakub Herman Cernín z Chudenic prodat advokátovi Josefu Scherzerovi z Kleinmühlu. Ten zde nechává kolem roku 1740 postavit zámek v pozdne barokním stylu. Tento rod zde sedí až do roku 1774, kdy zámek i se vsí prodává Eliáš Scherzer hrabeti Kristiánovi Filipovi Clam-Gallasovi, který Luštenice pripojuje k Horkám nad Jizerou, kde mel své sídlo. Od Clam-Gallasu získávají roku 1805 Horky nad Jizerou a tím i Luštenice Nosticové-Rieneckové, kterí zámek v Luštenicích již využívali jen jako správní centrum panství a kanceláre pro panské úredníky. Zámek postupne chátral a opravy se dockal až za socialismu. Dnes jsou v jeho prostorách byty a pošta.

Accessibility: No access- Private

Condition: Intact