Zamek Horky nad Jizerou / Horky nad Jizerou Chateau
CZ: Renesancní, barokne prestavený zámek EN: Renaissance, Baroque style castle
Location: Středočeský kraj, Czechia

CZ: Budova zámku stojí na míste starodávné drevené tvrze, která strežila významný brod pres Jizeru. Tvrz byla dominantou panství, o její puvodní podobe nemáme žádné zprávy. Kolem tvrze vznikla osada Brodce, která od roku 1346 nesla název Horka. Držitelu panství byla celá rada. Jako první majitel je pred rokem 1346 v pramenech uváden Franek z Brodce. Na pocátku 16. století, asi za Vancuru z Rehnic, byla brodecká tvrz prestavena v renesancní zámek, jehož dominantou se stala mohutná ctyrboká kamenná vež. Nejvýznamnejším mezníkem byla doba pobelohorská, kdy bylo panství zkonfiskováno Kaplírum ze Sulevic pro jejich úcast v protihasburské vzpoure. Prodáno bylo pánum z Klarsteina, šlechticum ze Saské Lužice, kterí zde vládli pres sto let. Poslední z nich, hrabe František Mikuláš Hartmann z Klarsteina, nechal postavit kostel sv. Mikuláše na míste nekdejšího dreveného kostelíka. Stranou zájmu hrabete Hartmanna nezustal ani zámek. Z puvodního renesancního zámecku zustala jen ctyrboká kamenná vež. Prestaveno bylo celé severojižní krídlo a nove vystaveno krídlo západní. Barokní prestavbou tak vzniklo výstavní sídlo, které od té doby svuj vnejší vzhled výrazne nemenilo. Mezi majiteli byla celá rada významných osobností, napr. nejvyšší maršál Království ceského, rytír rádu Malta, prednosta Královské spolecnosti nauk v Cechách a další. Zámek, horecký velkostatek a polnosti prešly v roce 1933 do majetku Josefa Hégra, reditele pražské exportní spolecnosti. Zlom nastal za druhé svetové války, kdy zámek užívala nemecká armáda, poté Rudá armáda a po jejím odchodu byl zámek rodine Hégru vyvlastnen. Od té doby byla na zámku zrízena zemedelská škola (1951). K navrácení majetku rodine Hégru došlo v roce 1995. Zámek a další stavby jsou však i nadále užívány Stredním odborným ucilištem.

Accessibility: No access- Private

Condition: Intact