Hrad Drazice / Drazice Castle
CZ: Romantická zrícenina hradu ze 13.století EN: A romantic ruin of a medieval castle
Location: Středočeský kraj, Czechia

CZ:Dražický hrad je ojedinelou památkou hradní architektury v Cechách. První písemná zmínka o Dražicích je z roku 1264, ale k vlastnímu založení hradu došlo již o nekolik let dríve. Zakladatelem hradu na pomerne nevýrazné ostrožne nad Jizerou byl dvoran Rehník z Litovic. V dostavbe nového rodového sídla pokracovali ješte v prvních letech 14. století jeho synové Rehník mladší a Jan. Písemná zmínka z roku 1318 hovorí o tom, že tehdy byl hrad dokoncen "se všemi hradbami, domy, strechami, zábradlím a príkopy". V této své první stavební fázi mel hrad podobu lichobežníku chráneného hradbami, obehnaného príkopem a navršeným valem. Prístup do hradu chránila samostatná okrouhlá vež a kolem nádvorí byly seskupeny jednotlivé budovy - obytný palác i hospodárské zázemí. Další etapa výstavby hradu je spojena práve s Janem, nejznámejším clenem rodu Dražických. Ten se jako pražský biskup Jan IV. behem svého dlouhodobého vynuceného pobytu ve francouzském Avignonu seznámil s tamejší kulturou a architekturou. Po svém návratu do Cech poveril cleny stavební huti avignonského mistra Viléma, které k sobe do Cech povolal, prestavet jak biskupská sídla v Praze a v Roudnici nad Labem (kde francouzští mistri zacali budovat i kamenný most) tak i rodové Dražice. V prubehu 30. let 14. století avignonští stavitelé predevším zásadne prebudovali starý palác, ke kterému pripojili i ctverhrannou vež s kaplí. Nove byl postaven druhý menší palác, další budova - snad hospodárská - byla postavena u hradby, která byla zvýšena. Po všech úpravách vznikl v Cechách dosud nevídaný typ mimorádne výstavného gotického hradu, u kterého se funkce reprezentovat majitele vyrovnala dosud prvotní funkci obranné. V roce 1424, behem husitských válek, byl dražický hrad, tehdy náležející Alešovi Škopkovi z Dubé, vypálen katolickými pány z okolí. Údajne další útok na Dražice byl podniknut roku 1448 vojskem Jirího z Podebrad, nebot bratri Jan a Bohuslav z Kunvaldu, majitelé dražického panství, proti nemu aktivne vystupovali. Dražice byly sídlem vrchnosti až do 20. let 16. století, kdy si Fridrich z Donína nechal postavit nové sídlo v Benátkách. Hrad pak prestal být trvale obýván a v roce 1599 je pri prodeji benáteckého panství císari Rudolfovi II. uváden jako pustý.

EN: You can find Dražice Castle at the edge of the same village. The castle has survived only a few walls and the castle granary, which is still used.The castle was built in the 13th century above the right bank of the Jizera. The original castle consisted of a cylindrical tower, fortification walls around the perimeter, the palace, with moat and drawbridge gate. In the 14th century the castle was rebuilt in the French Gothic. During the Hussite wars the castle was conquered and destroyed several times but was always restored. In the 16th century ceased to serve as a mansion and was abandoned. The castle then fell into ruins and a few ruins had only preserved currently.

Accessibility: Full access

Condition: Partly ruined