Grafschafter Fietsentour 12, 13 en G - Emlichheim Dld.
Grafschafter Fietsentour Knooppunt 12, 13 en G aan de Marlinkstraße in Emlichheim, Duitsland.
Location: Niedersachsen, Germany

GFT 12: Grensbelevenissen en idyllische kanalen, ca. 34 km

Start: Emlichheim, raadhuis, VVV bij het huis Ringerbrüggen, markt coevorden of windmolen in Laar

De route: Emlichheim, langs de Vecht naar Echteler en Laar, De Haandrik, Klooster, Coevorden, het Coevorden-Piccardie kanaal, Emlichheim

Must see: doopvont in de kerk van Emlichheim, Huis Ringerbrüggen, drijvend boothuis met Vechtzomp bij de windmolen in Laar, kunstwegenstations langs de Vecht, handveer (april tot oktober) bij Laar, waterkruispunt bij De Haandrik, oude Haven in Coevorden, Het Arsenal Coevorden, Kasteel Coevorden, ‘Haustierhof Arends” in Eschebrügge, Grensbelevenisstation ‘Schiefer Turm’ bij de Arendshof

U vertrekt vanuit Emlichheim: door het dorp fietst u zuidwaarts naar de Vecht en via Echteler bijna autovrij door het Vechtdal richting Laar. Op uw route wacht iets bijzonders: om de Vecht over te steken stapt u op het handveer (april tot oktober), waarmee u op eigen kracht met de fiets de andere oever bereikt. Langs de windmolen en door het dorpje Laar fietst u de Nederlandse grens over. De weg loopt over de sluis de Haandrik en dan verder naar Coevorden, waar u naar hartenlust kunt winkelen en tot rust kunt komen in de vele cafés en restaurants. Eenmaal aangekomen bij de Arendshof, een boerderij waar oude huisdierrassen worden gehouden, bent u weer in het Grafschaft Bentheim. Hier staat u een grensbelevenis te wachten! Bij de Ontdekplek van het Aktiv-Park beklimt u aan Duitse zijde de uitkijktoren boven het kanaal. Boven aangekomen bent u alweer op Nederlands grondgebied. Na deze ervaring rijdt u langs een idyllisch deel van het kanaal over rustige wegen terug naar Emlichheim.

Tip: Coevorden is de oudste stad van Drenthe en dankt zijn naam aan een doorwaadbare plek in een moeras, een voorde genoemd. Reeds in 1148 werd de nederzetting gesticht en tal van imposante gebouwen leggen getuigenis af van Coevordens bewogen geschiedenis. Bijzonder is het eeuwenoude kasteel – het enige in de provincie! – dat meermalen belegerd werd. In de stad zelf nodigen gezellige terrasjes uit tot ontspanning. Een bezienswaardigheid is het ‘ Musketkogelhuis”, waar het historisch museum Drenthe´s Veste is gehuisvest.
Meer info Dagtocht 12: (visit link)

GFT 13: Jeneverbesheide en het boerenleven, ca. 56 km

Start: bij de kerk in Wilsum, in Itterbeck, TOP huis Ringerbrüggen in Emlichheim

De route: Wilsum, Itterbeck, Egge, Striepe,Wielen,Echtelerfeld, Överingen, Emlichheim, Ringe, Kalle, Schothoek, Hardinghausen, Wilsum

Must see: de ‘Egger Riese’ (een kolossale steen), het heidenlandschap bij Itterbeck, Itterquelle, de 'Itterbecker Hof' voor het behoud van cultuurmonumenten, doopvont in de kerk van Emlichheim, huis Ringerbrüggen

Vanuit Wilsum loopt de route langs Schoonevelds watermolen en de Itterbecker Heide naar Itterbeck. De bron van de Itter laat u links liggen en u fietst verder naar de heemkundeboerderij, waar u meer te weten komt over het boerenleven in het Grafschaft Bentheim. Ver weg van de drukke hoofdwegen fietst u naar Wielen en van daaruit door landbouwgebieden over grotendeels rustige wegen naar de Vecht. Volg gewoon de Vecht tot in Emlichheim. De route loopt langs oude armen van de Vecht naar Hoogstede. Van daaruit rijdt u over een licht glooiende weg door de 'Wilsumer Berge' terug naar Wilsum.

Tip: In Echteler en omgeving staan tal van boerderijen met een markante dubbele gevel. Een architectonisch fenomeen, dat karakteristiek is voor deze regio, zij het dat het ook aan Nederlandse zijde van de grens voorkomt. Waar de bouwkavel niet groot genoeg was, bouwde men aan de zijkant van het hoofdgebouw een kleinere schuur. Later werden ook symmetrische ‘dubbele gevelhuizen” gebouwd. In Wilsum vindt u de idyllisch gelegen watermolen 'Am Mühlenteich'. De molen werd waarschijnlijk al in de 13de eeuw gebouwd. Ze wordt echter pas in 1748 voor het eerst in een oorkonde vermeld. In 1940 werd de molen stilgelegd. Sinds 1996 is ze weer in bedrijf. Het molenaarshuis uit 1893 met badhuisje, een paar schuren en een aantal andere gebouwen zijn liefdevol gerestaureerd en de moeite van het bekijken waard. In de schuren zijn musea voor traditionele landbouw en oude ambachten ondergebracht.

Meer Info Dagtocht 13: (visit link)
Node Number: 12, 13 en G