91 - Houwerzijl - NL - Netwerk Fietsknooppunten Groningen
Fietsknooppunt 91 aan de Zwarteweg bij een bruggetje over de Houwerzijlstervaart in Houwerzijl.
Location: Groningen, Netherlands

Houwerzijl (Gronings: Houwerziel) is een plaats in de gemeente De Marne in de Nederlandse provincie Groningen. Het dorp telt ruim 250 inwoners.

Het dorp is gegroeid rond de (niet meer bestaande) zijl. Deze spuisluis was gelegen in de Houwerzijlstervaart. De zijl is in onbruik geraakt toen de buitengeul naar het Reitdiep onder invloed van eb en vloed verzandde en men besloot het gebied van het bijbehorende zijlvest aan te sluiten op de sluis van Schouwerzijl.

Het dorp hoorde historisch kerkelijk bij (het verdwenen) Vliedorp. Dit is ook de reden dat het oorspronkelijke kerkhof zo'n 2 km buiten het dorp lag. Als het pad naar Vliedorp door overvloedige regenval slecht begaanbaar was, dan voer men per boot over de Houwerzijlstervaart naar het kerkhof. Later behoorde het dorp kerkelijk bij Niekerk. Het kerkpad naar dit dorp is nog aanwezig. In 1862 werd in het dorp een Gereformeerde kerk gebouwd die in 1953 een Gereformeerd-vrijgemaakte kerk werd. Tegenwoordig is de kerk in gebruik als theemuseum. De doopsgezinden hadden tussen 1690 en ca. 1832 een vermaning op het erf van de doopsgezinde boer Rietema bij boerderij Hollemaheerd aan de huidige Hollemastraat 15 net buiten Houwerzijl.

De naam van het dorp is waarschijnlijk afgeleid van hove, dus hoeve of boerderij. Net als trouwens de wierde De Houw bij Leens. De naam is dus niet, zoals veel wordt gedacht, afgeleid van deze wierde. De afstand is overigens te groot om dit plausibel te maken.

Bron: Wikipedia.
Node Number: 91