RM: 510938 - Pastorie - Barger-Compascuum
Pastorie van de R.K. Kerk Heilige Jozef aan de Verlenge Oosterdiep Westzijde in Barger-Compascuum.
Location: Drenthe, Netherlands

Pastorie bij de RK kerk "Heilige Jozef", gebouwd in 1923 in opdracht van het Kerkbestuur van Bargercompascuum. Het ontwerp in traditionalistische stijl is van J. Cuypers uit Amsterdam.

De bescherming betreft de hoofdvorm, de detaillering van de gevels en de hoofdindeling, i.c. de lange gang centraal door de pastorie.

Pastorie opgetrokken over twee bouwlagen met trasraam vanaf een rechthoekkige plattegrond onder een schilddak met OH pannen gedekt. Plint, gepleisterde architraaf en gootlijst.

In de voorgevel centraal de entree met stoep. Boven de paneeldeur een luifel, daarboven een drieruits bovenlicht. Boven de entree een tweeruits venster. Rechts van de entree, op beide verdiepingen een drielichtvenster met bovenlicht. Links op beide verdiepingen twee tweeruits vensters met bovenlichten. In het dakschild een tweeruits dakkapel met platdak.

In de rechterzijgevel op beide verdiepingen vanaf links een tweeruits een drieruits en weer een tweeruits venster als in de voorgevel. Rechts tussen de vensters een toegang. In het dakschild een drieruits dakkapel met platdak.

In de linkerzijgevel links een gewijzigde pui, rechts een glasdeur. Op de verdieping drie tweeruits vensters als in de voorgevel. In het dakschild een vierruitsdakkapel onder platdak.

Vanaf de entree loopt een lange gang door de pastorie naar de kerk. Verder is de hoofdindeling bewaard gebleven.

Patorie van cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang:
- behorende bij de "Heilige Jozef", nucleus van Rooms Katholiek leven