Aliancní erb Petrvaldsti & Serényi - Buchlov, Czech Republic
33U E 668729 N 5441982
CS: Sdružený manželský erb Hanuše Zikmunda Petrvaldského a jeho manželky Anny Marie Serényiové // EN: Coat of arms Hanuše Zikmunda Petrvaldského and his wife Anny Marie Serényi
Location: Zlínský kraj, Czechia

CS:
... jsou starý moravský rod, nejdríve vladycký pozdeji panský. Jejich prvotním sídlem byl Petrvald, manství biskupství olomouckého v bývalém prerovském kraji.

... Uherský šlechtický rod, na Morave se Serényiové usadili ve druhé polovine 16. století. Zakladatelem slávy a moci rodu se stal Gabriel Serényi, hejtman hradištského kraje, královský tajný rada, nejvyšší moravský sudí, nejvyšší komorník a od r. 1655 moravský zemský hejtman. R. 1656 byl Gabriel Serényi povýšen do ceského hrabecího stavu. Starší linie rodu sídlila na Lomnici u Tišnova a v Miloticích. Synové hrabete Johanna Nepomuka Serényiho rod rozdelili opet na dve linie, které žijí dodnes.

Zdroj: ( Visit link ) , ( Visit link ) , ( Visit link )

EN:
... are old Moravian family, first alderman later manor. Their primary residence was Petrvald, vassalage bishopric of Olomouc in the former Prerov region.

... Hungarian noble family, in Moravia Serenyi settled in the second half of the 16th century. The founder of glory and power of the clan became Serényi Gabriel, Governor hradištského Region, Royal Privy Councillor, the highest Moravian judges, the highest since a valet. 1655 Moravian provincial governor. R. Gabriel Serényi 1656 was promoted to the Czech count. Older family line was based on Lomnice near Tišnov and in Milotice. The sons of Count Johann Nepomuk Serenyi gender split again into two lineages that live today.

Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Hanuš Zikmund z Petřvaldu - Anna Marie Serényiová

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
Nad první hradní branou // Over the first castle gate

Material / Design: Stone

Blazon (heraldic description):
Petřvaldští z Petřvaldu V erbu měli páva. Později nosili poloviční štít, pravé pole zlaté, levé pole modré a přes obě pole měli stříbrného páva. Serényiové Stříbrno-modře polcený štít. V pravém poli je zelený korunovaný had, obrácený ke středu štítu, se zlatou zbrojí, jazykem a někdy kreslený se zlatou spodní části těla. V levém poli je modro-stříbrné (někdy obráceně) routované břevno (zde dvě řady stříbrných rout). Nad břevnem je stříbrný korunovaný pegas ve skoku.

Státní hrad Bouzov 783 25 Bouzov 8 Czech Republic