RM: 507321 - Nyengaerde - Dwingeloo
Havezathe Nyengaarde gelegen aan de Westeinde even buiten Dwingeloo.
Location: Drenthe, Netherlands

Huys Nyen Gaerde is een van de havenzathes uit het gemeentewapen van Dwingeloo. Het imposante herenhuis Nyen Gaerde werd in 1926 in neorenaissancestijl gebouwd in opdracht van mevrouw Westra van Holthe, een nazaat van de havenzathe Oldengaerde. Zij was een zuster van mr. dr. J.G. Westra van Holthe, burgemeester van Dwingeloo en eigenaar van Oldengaerde.

Een havezate is een versterkt huis (burcht), hofsteden, hof of hoeve. Oorspronkelijk was het een benaming voor een grote boerderij met land, later een speciale term voor landelijke huizen, waarvan de bewoners speciale rechten genoten. Dit laatste meestal in verband met ridderschap. Ten zuidwesten van Dwingeloo is het landgoed van huize Oldengaerde te vinden, een goed bewaarde Drentse havezate uit de vijftiende eeuw (verbouwd in 1717).
Het lanen- en grachtenstelsel dateren eveneens uit die tijd. In de tuin achter de havezate is een 'Grand Canal' aanwezig, een smalle rechthoekige vijver. Samen met nog drie Havezathen, namelijk Batinge, Entinge en Westrup maken deze vier havezathen onderdeel uit van het Gemeentewapen van Dwingeloo.

Vanaf 1930 tot de jaren '70 werd Nyen Gaerde bewoond door de burgemeesters van Dwingeloo. Het is een rijksmonument en beeldbepalend in beschermd dorpsgezicht Westeinde.

Bron: (visit link)
Monument Number: 507321