Erb svobodných pánu Honrichsu z Wolfswarffenu - Kunštát, Czech Republic
33U E 609413 N 5484359
CS: Erb svobodných pánu Honrichsu z Wolfswarffenu na zámku Kunštát // EN: CoA of Honrichs zu Wolfswarffen on castle Kunštát
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Svobodní páni Honrichs z Wolfswarffenu

Na míste soucasného zámku v Kunštáte byl nejdríve ve 13. století postaven hrad, který byl pozdeji prestaven na renesancní zámek. Zámek Kunštát se nachází na výbežku ploché výšiny nad mestem se stejným názvem v okrese Blansko a je národní kulturní památkou. Zámek prodelal hned nekolik stavebních úprav, jednu z nejvetších stavebních úprav provedl v druhé polovine 17. století Kašpar Fridrich hrabe z Lamberka, kdy se zámek stal reprezentacním rodinným sídlem, další úpravy probehly na koci 18. a zacátku 19. století, v této dobe byli majiteli zámku rod pánu Honrichsu z Wolfswarffenu. V roce 1945 byl zámek zestátnen a sloužil zejména jako depozitár Moravského zemského archivu v Brne. Od 1. ledna 2005 je zámek v majetku Národního kulturního ústavu, soucasne je i zprístupnen široké verejnosti. Pro návštevníky zámku je pripraveno nekolik prohlídkových tras, a to jižní hrabecí krídlo zámku, dále pak zámecký kvelb Drevník, ale také zámecká Kvetná zahrada, která je volne prístupná v dobe, kdy je otevren zámek, nebo je možné zámecký areál, jehož jednotlivé prvky jsou predstaveny na informacních tabulích na zpusob naucné stezky.

Zdroj: ( Visit link ) , ( Visit link )
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family