Znak obce Velka Bites, Czech Republic
Znak obce Velka Bites nad vchodem do obecního úradu.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Velká Bíteš byla založena v první polovine 13. století patrne jako zemepanské mesto na míste drívejší osady ci dvoru. Okolo r. 1250 však prešla pod vrchnostenskou správu. Asi proto byla v polovine 14. století pouhým mesteckem, které se ale v sedmdesátých letech 14. století pod prechodnou markrabecí správou promenilo v mesto. Plného mestského práva Velká Bíteš dosáhla r. 1408, kdy mela približne 850 obyvatel. Další rozvoj zažila po husitských válkách od poloviny 15. století, který vrcholil pocátkem 16. století. Zrejme již tehdy mesto dosáhlo poctu 1200 obyvatel. Za tricetileté války zpustlo témer z poloviny. Poválecná obnova probíhala pomalu a trvala až do poloviny 18. století. Velká Bíteš bývala od konce 14. století až do zrušení poddanství v r. 1848 jediným mestem na panství, pricemž vrchnost sídlila v Námešti nad Oslavou. Znamenalo to, že Bíteš požívala vetší samostatnosti, než bývalo u vrchnostenských mest zvykem, avšak vrchnostenské podnikání bylo místne vázáno na její sídlo. Prumyslovou revoluci tak Velká Bíteš zažila až v polovine 20. století založením technicky nárocného podniku První brnenské strojírny. Tehdy mela približne 1800 obyvatel, nyní již pres pet tisíc.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Town