Osova - Vysocina, Czech Republic
Osova Chateau.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

The chateau was built from the older castle between 1552-1577 by Polcar family. After the fire in 1638, the building was repaired in the year 1710. The last modifications performed r. 1830 by Haugvic family. After 1945 the castle served for social purposes.

==========================================

Zámek byl prestaven ze staršího hradu mezi lety 1552–1577 rodinou Polcaru. Po požáru r. 1638 byla stavba opravena až v r. 1710. Poslední úpravy provedla r. 1830 rodina Haugvicu. Po r. 1945 zámek sloužil k sociálním úcelum.

ekdy na prelomu 13. a 14. století založili páni z Ronova na ostruvku obklopeném vodami rybníka hrad, po nemž se poprvé psal roku 1329 Jindrich z Ronova a Osové. Výslovne je hrad zminován až roku 1348. Roku 1373 hrad koupil od Cenka z Letovic a Ronova markrabe Jan Jindrich a o tri roky pozdeji jej dostal lénem Jan Mezirícský z Lomnice. Behem markrabecích válek na byl hrad na pocátku 15. století na príkaz markrabete poboren Vokem z Holštejna. Roku 1415 koupil Osovou Zbynek z Doubravice, jehož potomci zvaní Osovští z Doubravice jej drželi až do roku 1529, kdy jej Smil z Doubravice smenil s Janem z Perštejna za nedalekou Valec. Perštejnové meli podobných sídel ve svém rozsáhlém majetku mnoho, proto se není cemu divit, že Osovou zanedbávali a tak je již roku 1552 kupuje nový majitel Jan Polcar z Pararova „tvrz pustou“.

Polcarové se ihned pustili do obnovy sídla v renesancním slohu a již roku 1577 je objekt oznacován jako zámek. Renesancní úpravy mohly pokracovat i po roce 1612 za Jirího Humpoleckého z Rybenska. Po požáru roku 1638 byl zámek jen provizorne opraven, definitivní prestavbu již v barokním slohu provedla po roce 1710 již v barokním slohu Katerina z Walldorfu. Poslední úpravy provedli po roce 1830 Haugvicové z Biskupic, kterí jej pripojili k námeštskému panství. Haugvicum patrila Osová až do roku 1945, poté sloužil okresu Ždár nad Sázavou k sociálním úcelum.
Accessibility: No access - dangerous

Condition: Partly ruined