Znak obce Netín, Czech Republic
Znak obce Netín na budove obecního úradu.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Netín je obec v okrese Ždár nad Sázavou v kraji Vysocina. Jednou z místních pametihodností je kostel Nanebevzetí Panny Marie – puvodne gotická stavba, vzniklá na míste puvodního románského kostelíka .

Netín je poutním místem od 18. století, kdy v kraji rádila morová epidemie. V roce 1714 rádila na Velkomezirícsku velká morová epidemie. Pomrela vetšina mesta Velké Mezirící. Tehdy Velkomeziríctí ve svém farním kostele ucinili slib, že pokud bude epidemie odvrácena, poputují každým rokem pešky z Velkého Mezirící do Netína k Panne Marii. Vubec první procesí vyšlo 2. cervence 1714 na svátek Navštívení Panny Marie. Již behem cesty byla prosba vyslyšena, nebot jen co procesí došlo ke „Trem krížum“ zemrel údajne poslední clovek. Od tohoto roku se putovalo pravidelne 2. cervence a pozdeji také 15. srpna, kdy slaví netínský kostel o svátku Nanebevzetí Panny Marie své patrocinium cili pout.

zdroj: wikipedia
Bearer of Coat of Arms: Town