Erb panu z Lomnice a Mezirici - Velke Mezirici, Czech Republic
Erb panu z Lomnice a Mezirici nad vstupní branou do zámku Velke Mezirici.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Páni z Lomnice jsou starý moravský rod, pocházející z rodu Tasovcu, který mel v erbu cerné krídlo ve stríbrném poli.

Rod Tasovcu, který se též psal po Mezirící ci po hrade Tassenberku, má pravdepodobne daleko starší koreny, snad až do 11. století, ale spojitost s údajným prapredkem Tasem není jistá. Ve starší literature bývá uveden jako zakladatel rodu z Lomnice Oldrich z Lomnice, který však byl Vítkovec a zdrojem jeho predikátu byla Lomnice nad Lužnicí.

Koncem 13. a pocátkem 14. století se rod rozvetvil na dve vetve. První z nich držela Tasov a Lomnici, druhá Velké Mezirící. Tas z Tasenberka, který se uvádí v letech 1281- 1297, držel hrad Tassenberk, mestecko Lomnici a mel syna Jence. Vznata se psal v roce 1281 po Velkém Mezirící a pozdeji i po Lomnici - roku 1318 byl komorníkem brnenské a olomoucké cúdy a roku 1339 moravským zemským hejtmanem. Vznata držel také Deblín a Louku.

Ješek Mezirícský držel krome Mezirící i Križanov, další clenové této vetve získali statky v Cechách, které pozdeji prodali. Tyto dve rodové vetve se pozdeji rozdelily na nekolik odnoží, které vlastnili napr. Námešt nad Oslavou, Mostište, Jemnici.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family