RM: 37491 - Bosbouwschool - Frederiksoord
32U E 310731 N 5858883
Voormalig Gerard Adriaan van Swieten Bosbouwschool gelegen aan de splitsing Koningin Wilhelminalaan - Vledderweg in Frederiksoord.
Location: Drenthe, Netherlands

Gebouwd in 1887 als school ten behoeve van de opleiding tot bosbaas, met bijbehorende directeurswoning.

In 1902 bij gebrek aan een Rijksbijdrage, opgeheven. Vanaf 1903 tot 1974 was in dit gebouw gevestigd het kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid.

Gebouw op rechthoekige plattegrond, waarvan het voorhuis twee bouwlagen, het achterhuis een bouwlaag telt. Het geheel is opgetrokken uit donkere steen en wordt gedekt door een schilddak, belegd met blauwgeglazuurde pannen. Twee hoekschoorstenen. Geprofileerde houten kroonlijst met tandlijst, met opschrift:Kantoor de Maatschappij van Weldadigheid

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld; de even risalerende ingangspartij, waarin niet- oorspronkelijke deur, wordt benadrukt door bakstenen pilasters met vlak kapiteel, die een eenvoudig balkon en gesneden consoles dragen, uitkomend op het balkon door aedicula omlijste openslaande deuren, daarboven dakkapel met geprofileerd fronton met bekroning door obelisk. De zesruitsschuifvensters zijn voorzien van een eenvoudige geprofileerde houten omlijsting. De scheiding tussen eerste en tweede bouwlaag wordt aangegeven door beschilderde natuurstenen banden.

Het achterhuis heeft eenzelfde detaillering, de dakkapel is niet oorspronkelijk.

Het gebouw was oorspronkelijk uitgerust met persiennes op de begane grond en rolluiken onder lambrequins op de verdieping.

Gebouw behorende tot de kolonie-gebouwen van de Maatschappij van Weldadigheid. Zie voor een toelichtende beschrijving bij ontstaan en karakter der kolonie en de aard der kolonie-woningen het registerblad betreffende het hoofdgebouw, Majoor van Swietenlaan 28 te Frederiksoord, bekend als Huis Westerbeek.

Bron: Monumentenregister.
Monument Number: 37491