RM: 21003 - Nederlands Hervormde Kerk - Havelte
Nederlands Hervormde Kerk genaamd Clemenskerk aan de Uffelterkerkweg in Havelte.
Location: Drenthe, Netherlands

Ned. Herv. KERK met schip ontstaan door verhoging in de 15e eeuw van de voorafgaande romaanse stenen gewelven. Koor uit de 15e eeuw. Inventaris: preekstoel XVII, herenbanken XVIIc. Oorspronkelijk eenklaviers orgel, in 1819 gemaakt door P. van Oeckelen voor de Herv. Kerk te Assen.
In 1855 uitgebreid met een Bovenwerk. Van Oeckelen maakte gebruik van ouder pijpwerk en kas-onderdelen. In 1897 geplaatst in Havelte.
In de onmiddellijke nabijheid van de kerk twee zgn. duivelsroosters, een aan de zuidwestzijde van de toren en een aan de noordoostzijde van het koor. Deze gaven toegang tot het kerkhof en bevonden zich in de inmiddels verdwenen omheining of ommuring.

Bron: Monumentenregister.

De Clemenskerk is een kerkgebouw van de Protestantse Kerk in Nederland (voorheen Nederlands Hervormd) en bevindt zich buiten de dorpskern van Havelte. Het kerkgebouw is nog in gebruik voor kerkdiensten.

De omgeving van de kerk is een beschermd dorpsgezicht en de kerk is een rijksmonument.

De eerste kapel is gebouwd na de kerstening van de omgeving bovenop het oude heidense heiligdom. In het jaar 1310 is met gebruikmaking van de materialen van de bestaande kapel, de eerste (romaanse) kerk gebouwd. Aan de binnenkant van de huidige kerk is te zien hoe de romaanse kerk er ongeveer heeft uitgezien.

Er waren bij de inwijding van de kerk in 1310 twee altaren, een gewijd aan de heilige Clemens (waarnaar de kerk vernoemd is) en de andere aan de maagd Maria.

Tegen de westzijde van de kerk is in 1410 de toren gebouwd. Het kerkorgel is in 1819 gebouwd door de Groningse orgelbouwer P. van Oeckelen. Dit orgel was zijn eerst gebouwde orgel, oorspronkelijk gemaakt voor de Kloosterkerk (Assen) en later verplaatst naar de Jozefkerk aldaar. Dichtbij de kerk liggen enkele familiegraven. Tegenover de kerk bevindt zich de begraafplaats. De kerk wordt tegenwoordig ontsierd door een moderne aanbouw (de Nije Wheeme).

Bron en meer info: (visit link)
Monument Number: 21003