Erb rodu Harrachu - Velke Mezirici, Czech Republic
Erb rodu Harrachu na budove zámku Velke Mezirici.
Location: Kraj Vysočina, Czechia

Harrachové je jméno ceské a rakousko-nemecké šlechtické rodiny. Rod pozdejších hrabat z Harrachu vzešel zrejme z jihoceského vladyckého rodu Harachéru z vesnice Hora (nazývaná též Harachy) nedaleko Rožmberka, jejichž existence je v Cechách doložena od 13. století.

Harrachové vynikali predevším jako diplomaté, dvorští, státní i zemští úredníci a vojáci. Deseti príslušníkum rodu byl udelen Rád zlatého rouna.

Podle rodiny je nazvaná obec Harrachov v Cechách, kde od zacátku 18. století byla známa sklárská hut se sklárskou výrobou. Majetek Harrachu v Cechách byl po roce 1945 zkonfiskován 12. Benešovým dekretem z duvodu kolaborace s nacisty.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family