RM: 28394 - Voormalig Pakhuis - Medemblik
31U E 642394 N 5848911
Pand met door lijsten en banden doorregen trapgevel op gesneden puibalk. In Pand met door lijsten en banden doorregen trapgevel op gesneden puibalk. In het fries gevelstenen. Pui jonger.
Location: Noord-Holland, Netherlands

Geschiedenis
De huizen Vooreiland 10, 11 en 12 werden gelijktijdig gebouwd. Vermoedelijk werden de drie huizen kort na de aanleg van de Eilandshaven in 1631-1632 opgetrokken. Van de bewoningsgeschiedenis is zeer weinig bekend. Wel is zeker dat de panden in de 19de eeuw in gebruik waren als pakhuis.

De huizen zijn gebouwd in renaissance-stijl, met fraaie 17de-eeuwse trapgevels. De bakstenen gevels worden geleed door natuurstenen banden en waterlijsten. Een fries loopt door over de drie gevels en is voorzien van vijf gevelstenen. Uiterst links en uiterst rechts bevinden zich twee zeilschepen. De drie gevelstenen daartussenin beelden ‘hoop' of ‘wijsheid', ‘geloof' en ‘matigheid' uit.

Bij de restauratie moest de trapgevel van Vooreiland 12 wegens de zeer slechte staat opnieuw worden opgetrokken. Aan de achterzijde werd dit huis voorzien van een nieuwe puntgevel met vlechtingen, naar het voorbeeld van de achtergevel van Vooreiland 11. Beide huizen kregen aan de voorzijde gereconstrueerde houten onderpuien.

(Bron: Huizen in Nederland, deel I Friesland en Noord-Holland, pp. 221-223)

Monument Number: 28394