Mariansky sloup - Hodkovice nad Mohelkou, Czech Republic
Mariansky sloup a sochy svatých v Hodkovicích nad Mohelkou.
Location: Liberecký kraj, Czechia

Ve stredu sousoší stojí pískovcový sloup v korintském slohu zakoncený sochou P. Marie, jež má u nohou pulmesíc a nad hlavou svatozár s hvezdami. Je postaven na kvádru , který má vpredu nápis HANC MATRI OFFERT PLEBS LIBENAUENSIS ( Tuto sochu venují Matce Boží hodkovictí obcané ) . Na bocních stranách jsou latinské nápisy : VIrgo potens fortIs CLeMens pIa fiDeLIs protege nos (Panno mocná, silná, laskavá, zbožná, verná ochranuj nás). Na protejší starne je vytesáno : A peste faMe beLLo et InCenDIo VIrgo pIa noserIpe (moru, hladu, války a ohne zbav nás, Panno zbožná). Secteme - li latinské císlice v každém nápise, výjde nám vždy letopocet 1710, kdy bylo sousoší vybudováno. Okolo sloupu je balustráda se šesti sochami. Vlevo je to sv. Václav, Andel strážce a s. Vojtech, napravo pak sv. Prokop, sv.Jan Nepomucký a sv. Florián. Výstavba celého sousoší trvala 14 let. Nejprve byl postaven sloup a pozdeji balustráda se ctyrmi sochami. Sochu andela a sv. Jana Nepomuckého sem umístili až v roce 1775.

Sousoší bylo nekolikrát restaurováno. Svedcí o tom latinský nápis na prední strane spodního kvádru RENOVATUM DONIS MILIERUM ANNO DOMINI MDCCLXX ( opraveno z daru žen r.1870 ). Poslední dukladnou opravu provedli na náklad státní správy sochari - restaurátori Šobr a Smrkovský z Kutné Hory roku 1964.

Zdroj: (visit link)
Style: Baroque