Hodkovice nad Mohelkou - Czech Republic
Hodkovice nad Mohelkou Town Hall.
Location: Liberecký kraj, Czechia

Hodkovice nad Mohelkou is a town located in North Bohemia on the road connecting Liberec and Turnov. It is surrounded by mountains and hills. There are the Lužické hory in the north-west, Vrchovsko with sandstone rocks in the south-west and Kozákov in the east.

The first record of Hodkovice dates back to the 14th century. At that time it used to be a settlement lying on a merchant road. Till the 19th century Hodkovice preserved its carters' character; there used to be plenty of pubs and inns for traders coming through the village. Another important business activity which developed in the town was trading in glass and later textile industry.

About Town Hall
První zmínka o radnici je hned na první stránce kroniky Josefa Hauka. Píše se tam: „Rok 1692-22. kvetna ve dve hodiny po pulnoci vypukl u tehdejšího primátora Martina Schöna strašný ohen, shorelo 19 obytných stavení se stodolami a chlévy i radnice“. Ta byla znovu postavena roku 1694 tesarským mistrem Andersenem Bräuerem z Grafensteinu. Pohromy se jí však dlouho nevyhýbaly. V roce 1707 zacala opet horet, ale byla zachránena. V roce 1768 uhodil blesk do radnicní veže, ta byla znovu opravena, a to v roce 1769. Ozdobný knoflík na vež nasadil tesarský mistr Jan Janda z Jílového. Radnicní budova s veží tak stála až do konce století, kdy v roce 1794 byla provedena renovace, která stála 1.000 zlatých.
V roce 1806 vypukl v dome Kajetána Spietschky požár. Zachvátil pulku mesta a shorela i radnice a v ní významné listiny radnicní kanceláre. Naštestí se zachránily pozemkové knihy a privilegia, protože se zbortila klenba kanceláre a ta udusila ohen. Stavba nové radnice zacala 9. kvetna 1811 podle plánu stavitele J. Arnolda. 29.srpna 1812 byl zasazen poslední kámen do veže a 16. zárí posadil na hranicní vež ozdobný knoflík tesarský tovaryš Johan Richter. Zedník a polír Josef Wollman, který se o stavbu nejvíce zasloužil, dostal obcanské právo a byl potvrzen jako hodkovický mistr zednický. Radnice byla ihned pronajata za 402 zlatých. V roce 1814 bylo prikroceno k pokrytí veže a ustavení vežních hodin. Na hodiny purkmistr a clenové zastupitelstva porádali sbírku, za ctyri hodiny vybrali 1.442 zlatých a 40 krejcaru. V roce 1832 byla strecha radnicní veže natrena na zeleno a pozlacen knoflík. Další oprava byla provedena v roce 1886 opet na veží radnice. K zásadní prestavbe radnice došlo v roce 1889, a to podle plánu zdejšího stavitele Franze Wildeho. Radnice byla 4. dubna vyklizena a 3. prosince byla prestavba ukoncena. Od té doby se vzhled radnice nezmenil, pouze do dvora byla v roce 1902 pristavena policejní strážnice.
Name: Hodkovice nad Mohelkou Town Hall

nám. T.G.M.