Water Tower - Sychrov, Czech Republic
Water Tower - Sychrov.
Location: Liberecký kraj, Czechia

This water tower is located in Sychrov chateau (visit link) park.

======================================================

Vežový vodojem, který je soucástí anglického zámeckého parku, byl postaven v novogotickém stylu v roce 1891 podle návrhu stavitele Františka Wordrena a nahradil tak puvodní vežový vodojem, jehož podobu neznáme. Do vodojemu byla dopravována rícní voda z Mohelky cerpacím strojem sestrojeným podle projektu Romualda Božka a sloužila pro zásobování zámeckého parku.
Stavba je kruhového pudorysu z neomítnutého kyklopského kamenného zdiva. Z vnejšího pohledu je rozdelena na tri podlaží. Prízemí s mohutným kamenným soklem oddeluje vodorovný pás. Vchod tvorí železné dvoukrídlé dvere v kamenném ostení se svetlíkem ve tvaru lomeného oblouku. Vchod je prístupný po žulovém schodišti v predstupujícím soklu, zábradlí zdobí dve mohutné koule. V prvním patre se nacházejí ctyri sdružená gotizující okna ve tvaru lomeného oblouku. Nad rímsou je na konzolách vysazen širší nástavec z neomítnutých cihel, který je clenen štukovými plochami na arkády ve tvaru lomeného oblouku s vysokými úzkými gotizujícími okny. V techto prostorách se uvnitr nachází mohutný reservoár. Stredem dríku pak vede tocité žulové schodište se zábradlím. Strecha vodojemu je jehlanová, uprostred s lucernou se stanovitou stríškou, která je zakoncena praporcovitou korouhví.
Provoz puvodního vodovodu skoncil v roce 1953, kdy bylo povoleno napojení zámku na verejný vodovod.