Kaple Panny Marie Snezne - Sychotin, Czech Republic
CS: Kaple Panny Marie Snežné // EN: Waychapel of Our Lady of the Snows
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Kaple Panny Marie Snežné v Sychotíne prošla behem posledních nekolika let kompletní rekonstrukcí. K úplné dokonalosti už jí chybí jen nový zvon. Ten dostane o letošních letních prázdninách. Místní na nej ve sbírce vybrali úctyhodných petaosmdesát tisíc korun.
V soucasné dobe je ve zvonicce litinový zvon z roku 1919, který zrejme nahradil puvodní bronzový, použitý za války na vojenskou výrobu. V roce 1997 byl zvon doplnen o elektrický pohon a casové spínání zvonení.
„Nový bronzový zvon bude odlit v rodinné zvonarské firme Dytrychových z Brodku u Prerova. Technické doplnky zvonu (pohon, uložení, casové spínání) dodá firma Boroko taktéž z Brodku. Návrh plastik Panny Marie a svaté Kláry, které budou na zvonu, pripraví jako dar Sychotínským známý brnenský umelec Pavel Novotný,“ popsal clen osadního výboru Sychotína Aleš Havelka.
Zvon vcetne príslušenství prijde na asi sto dvacet tisíc korun. Velkou cást potrebných penez se podarilo získat prostrednictvím sbírky, zbytek se doplní z rozpoctu mesta Kunštát pro tuto místní cást. Nový zvon bude od svátku Cyrila a Metodeje vystaven v kunštátském kostele svatého Stanislava. V prubehu poutní mše 2. srpna pak prijde na radu jeho vysvecení a vyzvednutí do zvonicky.
„Rozmery a parametry zvonu jsou dány velikostí zvonicky. Bude tedy vážit približne padesát kilogramu a jeho dolní prumer bude zhruba dvaactyricet centimetru. Zvon bude pripevnen na dubové jarmo. Jeho srdce pak bude klasické kované. Co se týce zvonení, bude zajišteno nejmodernejším elektrickým pohonem s lineárním motorem,“ pridal podrobnosti Aleš Havelka.
Kaplicka v Sychotíne byla vystavena na náklady obce v roce 1883. Po roce 1989 prošla postupnou rekonstrukcí. Krome nové výmalby se také restaurovala socha Panny Marie. V roce 1992 se výrazne zmenilo okolí kaple. Byly poraženy ctyri lípy v její blízkosti, v rámci úpravy celé návsi byly osazeny obrubníky a vstup vydlážden zámkovou dlažbou. Opravy se dockala také vežicka vcetne makovice. Dále byla provedena oprava plechování a okapu. V roce 1997 pak dostal zvon elektrický pohon.
V roce 2007 pak doznal vetších zmen interiér kaplicky, o dva roky pozdeji se dockala cástecné opravy venkovní fasáda a kaplicka dostala novou strešní krytinu. Následovalo odizolování kaplicky, výmena dverí a oken. V lonském roce probehla kompletní obnova venkovní fasády. Razantne se také zmenilo celé prostranství návsi, když byly poraženy staré lípy, které byly ve špatném stavu, a provedla se výsadba lip nových.

EN:
Chapel of Our Lady of the Snows in Sychotín has undergone over the last few years, a complete reconstruction. The perfection had it lacks only a new bell. He gets on this year's summer holidays. Regional him in an impressive collection of selected eighty-five thousand crowns.
Currently in Zvonicce cast iron bell from 1919, which apparently replaced the original bronze, used during the war for military production. In 1997, the bell was supplemented by an electric drive and temporal switching ringing.
"The new bronze bell will be cast in the family enterprise bell Dytrychových from Brodek u Prerova. Technical accessories Bell (drive, storing, switching time) gives the company Boroko also from Brodek. Draft statues of the Virgin Mary and St. Clare, which will be at the bell, prepared as a gift Sychotínským famous Brno artist Pavel Novotný, "said committee member osadního Sychotín Aleš Havelka.
Bell comes to accessories, including about a hundred and twenty thousand crowns. Large part of the money managed to get through the collection, the rest is made up from the city budget Kunstat for this local area. The new bell is from the feast of Saints Cyril and Methodius Kunštátské exhibited in the church of St. Stanislaus. During the pilgrimage mass on August 2 then come back to pick up his consecration and bell towers.
"The dimensions and parameters are determined by the size of bell towers. It will therefore weigh approximately fifty kilograms, and its lower average will be about forty-two cm. The bell is mounted on oak yoke. His heart will be a classic forged. Regarding ringing, will ensure the most advanced electric drive with a linear motor, "said Aleš Havelka details.
Chapel in Sychotín was built at the expense of the village in 1883. After 1989 a gradual reconstruction. In addition to the new mural was also restored statue of the Virgin Mary. In 1992 dramatically changed around the chapel. They were defeated four lime trees in its vicinity, within the framework for the entire village were equipped with curbs and entrance paved with interlocking tiles. Corrections have also been made turret including finials. Moreover a correction plechování and eaves. In 1997, he got a bell electric drive.
In 2007 he underwent major changes to the interior of the chapel, and two years later he underwent a partial repair of the facade and outdoor chapel got a new roof covering. Followed by stripping the chapel, replacement of doors and windows. Last year was a complete renovation of the façade. Also dramatically changed the entire village square, when they were defeated by the old lime trees which were in poor condition and carried planting new lime trees.

Source/Zdroj: (visit link)