RM: 507720 - R.K. Kerk H. Caecilia - Veldhoven
Rooms Katholieke Kerk H. Caecillia gelegen aan de Dorpstraat in het centrum van Veldhoven.
Location: Noord-Brabant, Netherlands

Rooms Katholieke KERK, gebouwd in 1913 door architect W. te Riele. De driebeukige kruisbasiliek is in een neogotische stijl uitgevoerd. In 1956 werd de kerk naar ontwerp van C. Geenen uitgebreid in een stijl die aansluit op het bestaande gebouw. Hierbij werd tussen het bestaande koor en westwerk het middenschip verlengd, de oorspronkelijke centraalbouw veranderde daarmee in een kruiskerk.

Kerk uitgevoerd in baksteen onder zadeldaken en lessenaarsdaken, gedekt met leien. Het midden van de voorgevel wordt in beslag genomen door een vierkante toren met overhoekse steunberen en drie geledingen. In de eerste, hoge geleding bevindt zich op de begane grond de ingang bestaande uit een getoogde dubbele houten deur, onder een zadeldak met windveer als luifel. Daarboven is een spitsboograam met bakstenen traceringen, gevuld met glas-in-lood aangebracht. In de daarop volgende geledingen zijn achtereenvolgens blindnissen met een lancetvenster en galmgaten aanwezig.

De toren wordt bekroond door een tot acht kanten ingesnoerde spits met vier kleine hoekspitsen, gedekt met leien. Tussen deze hoekspitsen bevinden zich driehoekige leien vlakken met een wijzerplaat. Links van de toren is een lage vijfhoekige Mariakapel onder spits dak gezet. In elk gevelvlak bevindt zich een smal spitsboograam met glas-in-lood. De transeptarmen zijn twee traveeën diep en driebeukig. Het koor is vijfzijdig gesloten en wordt geflankeerd door driezijdige absiden. In het koor zijn gebrandschilderde ramen aangebracht.

De zijgevels zijn voorzien van spitsbooglisenen en een muizetandlijst. In elke travee is een spitsboograam met tracering, gevuld met glas-in-lood aangebracht. De kerk wordt overwelfd door kruisgewelven en spitsbogen.

De wanden zijn gepleisterd. In het middendeel van het schip, ter plekke van de uitbreiding, zijn de pijlers uitgevoerd in beton.

Bron Monumentenregister.
Monument Number: 507720