Aliancni erb rodu Salm-Neuburg&Zárubu z Hustíran - Svojanov, Czech Republic
Aliancni erb rodu Salm-Neuburg a Zárubu z Hustíran na nadvorí hradu Svojanov
Location: Pardubický kraj, Czechia

CS:
... byli starý ceský vladycký rod, který koncem 17. století povýšil do hrabecího stavu.

... Salmové patrí mezi velmi rozvetvené rodiny, místy až do neprehlednosti. Nejstarším prapredkem rodu byl Siegfried hrabe v Moselgau a Lucembursku (+ 997/8), žijící na konci 10. století. Jméno Salm znamená losos, který je také základním erbovním znamením rodu. O nekolik generací pozdeji se rod rozdelil na dve hlavní rodiny: Ober-Salm a Nieder-Salm. Z rodu Ober Salmu pusobila v ceských zemích pouze zmínená vetev Salm-Neuburg, která vlastnila ruzné moravské statky, napríklad Tovacov, Hodonín, Kojetín nebo Kralice. Behem tricetileté války ubránil Julius Salm-Neuburg (+ 1655) hrad Tovacov proti vpádu Švédu. Linie Salm-Neuburg vymrela po meci v druhé polovine 18. století Karlem Vincentem (1744-1784). Kniha je soucástí zámecké knihovny Lomnice.

Zdroj: ( Visit link ) , ( Visit link )
Bearer of Coat of Arms: Noble (aristocratic) family

Full name of the bearer: Karel Ota ze Salmu & Eleonora Zárubová z Hustířan

Where is Coat of Arms installed (short description) ?:
nádvoří hradu, nad vstupem do starého paláce // the castle courtyard, above the entrance to the old palace

Material / Design: Stone

Blazon (heraldic description):
Zárubové z Hustířan Ve stříbrném štítě nosili černé břevno uprostřed. Salm-Neuburg Jméno Salm znamená losos, který je také základním erbovním znamením rodu.

Hrad Svojanov 569 73 Svojanov 1