Kostel svatého Cyrila a Metodeje / Church of St. Cyril and St. Methodius - Ostrava-Pustkovec (North Moravia)
34U E 296391 N 5524755
Depicted modern Church of St. Cyril and St. Methodius (kostel Sv. Cyrila a Sv. Metodeje), built in 1997-1998, is parish church of Roman Catholic parish in Ostrava' suburb district Pustkovec.
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

The construction of the church was organised by Ostrava-Poruba parish priest Josef Gazda and church was consecrated by bishop František Lobkowicz on December 8, 1998. The church, built as filial church of Ostrava-Poruba RC parish was elevated into parish one on January 1, 2007, when independent Ostrava-Pustkovec RC parish was estabilished. Church is modern reinforced-concrete structure with Greek-cross ground plan and four dominant stained glass window surfaces. Austere white and airy interior is decorated by Barouqe polychromed carved Christ's sculpture on the wooden cross on the wall behind the altar. The independent modern slender bell tower, 24 m high, is equipped by three bells cast by bellfounder Josef Tkadlec from Holenkov (St. Cyril, St. Sylvia, and St. Methodius).

Kostel svatého Cyrila a Metodeje patrí mezi nové kostely postavené na území mesta Ostravy. Nachází se v mestském obvode Pustkovec. Se stavbou zapocal porubský farár Josef Gazda na podzim roku 1997 a o rok pozdeji, 8. prosince 1998, byl kostel slavnostne vysvecen biskupem Františkem Lobkowiczem. Kostel byl nejprve filiálním kostelem farnosti Ostrava–Poruba, avšak od 1. ledna 2007, kdy byla zrízena samostatná pustkovecká farnost, se stal farním kostelem.

Kostel je postaven na pudorysu reckého kríže se ctyrmi dominantními prosklenými okenními plochami. Nad vchodem je jedno menší okno ve tvaru široké spáry ve tvaru srpku mesíce. Stena za oltárem je prostá a obílená, dominantou je velká barokní polychromovaná rezba Krista. Kríž, na kterém visí, má ramena smerující nahoru, což je v krestanství neobvyklé zejména proto, že stejný tvar má runa Algiz. Celý vnitrní prostor je svetlý a vzdušný. Z dílny rezbáre Josefa Stanka z Bucovic pochází vetšina vnitrního vybavení kostela: socha Panny Marie, reliéf svatých Cyrila a Metodeje, Krížová cesta, reliéf pod oltárem znázornující obetování Izáka, sedes s reliéfem zvestování Páne, vecné svetlo nad svatostánkem znázornující horící Mojžíšuv ker, procesní kríž, stojany na svíce a paškál, víko na krtitelnici se sochou svatého Jana Krtitele i odkládací stul na liturgické nádoby.

Zvony vyrobil v roce 1998 Josef Tkadlec z Halenkova. Nejvetší zvon se jmenuje svatý Cyril a váží 220 kg, prostrední zvon je svatá Sylvie s vahou 150 kg a poslední zvon byl nazván svatý Metodej a váží 100 kg. Zavešeny jsou ve 24 m vysoké zvonici umístené vedle budovy kostela.

[Czech Wikipedia]