RM: 513983 - Oldengaerde - Dwingeloo
32U E 321201 N 5855866
Oldengaerde gelegen aan Westeinde, is een voormalige havezate in de Drentse plaats Dwingeloo in het vroegere Dieverderdingspel.
Location: Drenthe, Netherlands

Oldengaerde is één van de vier havezaten, die in of nabij Dwingeloo hebben gestaan.

Het landgoed Oldengaerde was al voor 1420 in het bezit van de familie Van Echten. Het huis werd door Reynolt van Echten in de eerste helft van de 15e eeuw gebouwd. Oldengaerde zou gedurende 240 jaar bewoond worden door leden van deze familie. Op grond van hun afstamming en hun bezit werden Nicolaas van Echten in 1598 en Johan van Echten in 1647 toegelaten tot de Ridderschap van Drenthe.

Oldengaerde wisselde in de jaren erna nog wel van eigenaar, maar bleef in bezit van de familie.

Eén van hen was Johannes Govert Westra van Holthe die, evenals zijn overgrootvader, burgemeester van Dwingeloo was en in het huwelijk was getreden met Wilhelmina Aleida Homan, dochter van de Drentse gedeputeerde en latere commissaris der Koningin in Drenthe, Johannes Linthorst Homan en Ida Elisabeth Catharina Kymmell. Wilhelmina Aleida Homan was opgegroeid op het landgoed Overcinge bij Havelte.

In december 2013 werd het landgoed Oldengaerde door hun vier kleindochters overgedragen aan Stichting Het Drentse Landschap.

Bron en meer info: Wikipedia

Monument Number: 513983