RM: 37497 - Waterstaatkerkje - Wilhelminaoord
32U E 309298 N 5860158
De Kerk van Wilhelminaoord is een in 1851 gebouwde Hervormde Kerk ten behoeve van de kolonisten van de Maatschappij van Weldadigheid in de Drentse plaats Wilhelminaoord.
Location: Drenthe, Netherlands

De kerk, die werd gebouwd met financiële steun van het rijk, behoort tot de zogenaamde Waterstaatskerken.

Omschrijving Monumentenregister:

Eenvoudig 19e eeuws eenbeukig bakstenen WATERSTAATSKERKJE (eerste steen 1851), bekroond door eenvoudig torentje bestaande uit houten ophaal met galmgaten, bekroond door ingesnoerde met leien beklede naaldspits voorzien van windvaan.

Het koor is driezijdig gesloten. De ingangspartij risaleert enigszins terwijl de hoeken door pilasters worden benadrukt. De rondboogvensters, met houten tracering, ligging in iets verzonken velden; het geheel wordt gedekt door een met blauwe pannen belegd driezijdig schilddak. Geschilderde gietijzeren goten. In de linkerzijmuur stichtingssteen met opschrift en stichtingsdatum.

Klokkenstoel met klok van Petit en Fritsen, 1819, diam. 38 cm. Het interieur (XIX B) is zeer sober; houten preekstoel en enige houten banken. Eenklaviers mechanisch orgel met aangehangen pedaal, gemaakt door H. van der Molen uit Steenwijk in 1904.

Gebouw behorende tot de kolonie-gebouwen van de Maatschappij van Weldadigheid.

Monument Number: 37497