Kostel Sv. Markéty / Church of St. Margareth - Hlucín (North Moravia)
34U E 298348 N 5530961
Cemetery Church of St. Margareth (Kostel Sv. Markéty), late Classicist landmark of town Hlucín built in 1820, is filial church of Hlucín Roman Catholic parish.
Location: Moravskoslezský kraj, Czechia

Church of St. Margareth is single nave brick structure with belfry embedded into front facade. Tower is prismatic with bevelled corners and onion roof with lantern. Nave' windows are oblong. Church was erected at the site of Renaissance wooden church of St. Margareth founded by Kryštof of Zvole in 1538. The old church was destroyed by fire in 1802 and corner stone of the new one was laid on November 23, 1820. Current Classicist church, damaged in the end of the WWII, was after war vaulted again and completely reconstructed. The last reconstruction of this interesting building was finished couple years ago and nowadays is church administered by Hlucín Roman Catholic parish. Church is used only irregularly, especially during burial ceremonies.

Kostel svaté Markéty je jedním ze trí památkove chránených kostelu v Hlucíne. Hrbitovní kostel je urbanistickou dominantou mesta Hlucína. Byl postaven v roce 1820, slohove by se melo jednat o stavbu pozdního klasicismu, presto stavba kostela vykazuje prvky regionální barokní architektury. Jako kulturní památka je evidován pod c. 30145/8-1373.

Kostel je jednolodní zdená omítaná stavba s veží zapuštenou do vstupního prucelí. Vež hranolová s okosenými rohy, nad rímsou cibulovitá strecha s lucernou. Okna prevážne obdélná, se stlaceným odsazeným záklenkem, pouze do veže a na kruchtu okna zaoblených tvaru (oválná, kruhová) bez orámování. Areál hrbitovního kostela je uzavren ruznorodou ohradní zdí se vstupní branou.

Starší drevený kostel byl postaven roku 1538 Kryštofem ze Zvole, kanovníkem v Olomouci na pocest jeho zemrelé matky Markéty, pri kostele byl založen rovnež hrbitov. Na hrbitove se pohrbívá od roku 1538. Okolo roku 1638 kostel vyhorel, znovu byl postaven roku 1647 jako drevená stavba. V zárí roku 1802, kdy velký požár znicil Dlouhou ves, shorel také do základu kostel sv. Markéty. Dnešní zdený kostel byl postaven roku 1820. Ke konci 2. svetové války kostel znovu vyhorel a krátce po válce byl znovu zastrešen vcetne veže a celý opraven. [Czech Wikipedia]