RM: 516116 - Verenigingsgebouw "St. Jozef" - Alphen aan den Rijn
Verenigingsgebouw, "St. Jozef", is onderdeel van het Bonifatius complex.
Location: Zuid-Holland, Netherlands

Het Verenigingsgebouw, "St. Jozef", is 'met het oog op de behoefte der jongelieden' in 1903 gebouwd in Nieuwe Historiserende trant. De grote rondboogvensters in de westgevel zijn recentelijk vernieuwd. Omschrijving Pand van één bouwlaag op rechthoekige plattegrond, opgetrokken in rode baksteen onder een samengesteld zadeldak met leidekking. De gevels worden ingedeeld met overwegend vensters met kleine roedenverdeling en afgesloten door een overstekende gootlijst op klossen. Symmetrische voorgevel (noord) met hoge, in blokken gepleisterde plint. Centraal een hoog opgaand risaliet onder steekkap, geflankeerd door twee plat afgedekte entreeportalen met dubbele deuren met halfronde bovenlichten onder rondbogen op zuiltjes. In de risaliet een groot rondboogvenster met aan weerszijden een achtruits venster. Voor de oostgevel een plat afgedekte aanbouw. In het INTERIEUR is de zaal met toneelpodium uit de bouwtijd, een gepleisterd spiegelgewelf en een schouw bewaard gebleven. Waardering Het verenigingsgebouw met bijbehorende interieuronderdelen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde te weten de oorspronkelijke functie en de Nieuw Historiserende bouwstijl van met name de voorgevel aan het plein. Het pand heeft in hoge mate stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende situering aan het plein bij de St. Bonifatiuskerk en als onderdeel van het kerkelijke complex. Het pand is in- en uitwendig redelijk gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering.
(bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Het gebouw is alleen open voor publiek bij gelegenheden zoals een rommelmarkt van de kerk. (erg onregelmatig dus)
Monument Number: 516116

Address of this Rijksmonument: