RM: 37578 - Vuurduin - Oost Vlieland
De Vuurduin is een vuurtoren op het Nederlandse Waddeneiland Vlieland.
Location: Friesland, Netherlands

De slechts 16,8 meter hoge gietijzeren rode toren is de bovenbouw van de Lage vuurtoren van IJmuiden naar ontwerp van Quirinus Harder . De vuurtoren werd in 1909 op het eiland geplaatst. Het lichtbaken staat op één van de hoogste duinen van Nederland. De vuurtoren is zelf maar 9,5 meter hoog, maar door de hoge ligging van 42 meter op het Vuurboetsduin schijnt de toren 51 meter boven de zeespiegel In 1929 is naast de vuurtoren een uitkijkpost op palen gebouwd. In 1986 is de koepel geheel vernieuwd.

Het licht van de vuurtoren brandt twee seconden en is daarna twee seconden uit. De lampen en het glas staan stil, er draait een soort gordijn dat het licht elke twee seconden afschermt, de toren is dus eigenlijk een groot zwaailicht.

In de vuurtoren is tijdens openingstijden voor toerisme een vuurtorenwachter aanwezig, de vuurtoren zelf werkt echter geheel automatisch. Er worden rondleidingen gegeven en in de uitkijkpost naast de vuurtoren zijn souvenirs te koop. Daarnaast wordt de toren gebruikt als trouwlocatie.-bron wikipedia
Monument Number: 37578

Address of this Rijksmonument: