Pamätník holokaustu / Holocaust memorial - Bratislava, Slovakia
A Holocaust memorial statue stands on the location of the former synagogue of Bratislava, Slovakia.
Location: Bratislavský kraj, Slovakia

< SK >

Popredný slovenský pamätník holokaustu sa nachádza v centre bratislavského starého mesta, na mieste bývalej neologickej synagógy asanovanej v roku 1967. Slovenská republika dala postavi? tento pamätník v roku 1996 ako pripomienku 105,000 obetí holokaustu zo Slovenska. Výber jeho umiestnenia nebol náhodný. Memoriál bol koncipovaný ako miesto verejnej spomienky, kde sa prekrývajú dve historické roviny, a síce spomienka na tragickú udalos? a zárove? spomienka na bývalú synagógu na Rybnom námestí. Túto synagógu si stále ešte pamätá ve?a Bratislav?anov a nachádzame ju aj na historických fotografiách v bratislavských kaviar?ach. Pamätník pozostáva z ?iernej steny so znázornenou siluetou zni?enej synagógy a centrálnej nefiguratívnej sochy s motívom Davidovej hviezdy na vrchu, ktorej autorom je Milan Luká?. Socha spo?íva na ?iernom granitovom podstavci s hebrejským nápisom „zachor“ a slovenským „pamätaj“. Pozemok bývalej synagógy je v majetku mesta Bratislavy, ktoré ho prenajíma za symbolický ro?ný poplatok Múzeu židovskej kultúry, ktoré je zodpovedné za údržbu pamätníka.

< EN >

The main Slovak Holocaust Memorial is located in the center of the Old Town of Bratislava, on the site of the former Neolog Synagogue demolished in 1967. The Memorial was erected in 1996 by the Slovak Republic to commemorate the memory of 105,000 Holocaust victims from Slovakia. The location was not selected accidentally. The Holocaust memorial was composed as a place of public remembrance, where two layers of history intertwine: the memory of the tragic event and the memory of the former Rybné Square synagogue, still remembered by many Bratislavians, and which can be often found on historical photos hanging in Bratislava cafés. The memorial consists of the black wall with silhouette of the destroyed synagogue and the central sculpture with non-figurative motif and a David Shield on the top, placed on the black granite platform with "zachor" [remember] and "pamätaj" inscriptions. The plot of the former synagogue in owned by the Bratislava Municipality, which leases the site for an annual symbolical fee to the Museum of Jewish Culture, which maintains the memorial.

Physical Address:
Panská