Water Tower - Senozaty, Czech Republic
Water Tower - Senozaty.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

The reinforced concrete water tower.

=========================================================

Vežový vodojem byl postaven v roce 1926 a mel sloužit v odberových špickách tehdy nove budovanému vodovodu zejména pro obce Senožaty a Haškovcova Lhota.
Stavbu celého vodovodu provádela firma Kress, a. s., Praha a byla zahájena v roce 1925 v léte. V zárí 1926 již první obcané odebírali vodu z nového vodovodu. Dle místních pametníku však nebyl vodojem nikdy funkcní, jelikož se pri jeho uvedení do provozu zjistily závažné závady na vnitrním zarízení. Nove postavený vodovod pro obe obce vystacil, a tak nic netlacilo stavitele k odstranení závad a vodojem byl ponechán svému osudu. Vodojem je vysoký približne 20 metru a ve výši cca 15 metru nese železobetonovou nádrž o objemu 50 m3. Je vybudován na základové desce o prumeru 6,8 m a tlouštce 0,5 m v hloubce 2,45 m.