Znak mesta Bechyne, Czech Republic
Znak mesta Bechyne na budove obecního úradu.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Lázenské mesto Bechyne se rozkládá na skalnatém ostrohu uprostred romantické krajiny na dolním toku reky Lužnice nad jejím soutokem s ríckou Smutnou.
Na míste mesta údajne již v 9. století bývalo slovanské hradište, které bylo podle Kosmovy kroniky jedním z nejduležitejších správních center tehdejších Cech. Ve 13. století tu založil král Premysl Otakar II. na skále nad Lužnicí hrad. Soucasne s ním vznikla osada, kterou již roku 1323 Jan Lucemburský povýšil na mesto. V období husitských válek stála Bechyne na strane císare, a husité ji proto napred v roce 1422 vypálili a v roce 1428 i obsadili. Od 15. století vzkvétalo ve meste hrncírství, které zde založilo keramickou tradici. První keramická dílna tu vznikla koncem 19. století. Na prelomu 15. a 16. století zaznamenalo mesto rozsáhlé pozdne gotické úpravy a byl vybudován fortifikacní systém hradu a mesta, který byl jedním z nejdokonalejších v našich zemích.
Pocátkem 18. století zde byly založeny první lázne na pramenech lécivé vody objevených v roce 1728. Do roku 1776 byla Bechyne krajským mestem. Pak se stala mestem okresním, v prubehu dalších století však ztratila na významu a byla predstižena jinými mesty.

Zdroj: (visit link)
Bearer of Coat of Arms: Town