Wieza Piastowska / The Piast Tower - Cieszyn (Poland)
34U E 329004 N 5513704
The Piast Tower (Wieza Piastowska), the remains of the medieval Gothic Piast castle, is one of the oldest architectural treasures of Cieszyn Silesia.
Location: Śląskie, Poland

The Piast Tower was the place of final refuge in the event of the castle being seized. It could fulfil the function of watchtower, prison and living quarters. It is almost 29 m high, and after climbing its 121 steps you emerge onto a viewing terrace from which you can see a panorama of Cieszyn and Ceský Tešín and even mountain peaks. In the years 1976-1989 the tower underwent restoration. The crenellations were restored, the corner coats of arms were reconstructed and the observation terrace was built. Today it is an essential part of any sightseeing tour around Cieszyn.

Wieza Piastowska w Cieszynie – wieza obronna dawnego zamku ksiazat cieszynskich na Górze Zamkowej w Cieszynie, jedna z czterech niegdys tam istniejacych i jedyna zachowana do dzis. Usytuowana jest na szczycie wzgórza, w jego pólnocno-zachodniej czesci. Gotycka, murowana, zbudowana w I polowie XIV w. z kamienia lamanego i ciosów kamiennych w naroznikach oraz w obramieniach otworów okiennych, w górnych partiach z cegly w ukladzie polskim. Wzniesiona na planie kwadratu, podpiwniczona rozleglymi piwnicami czesciowo zasypanymi, z których mialo prowadzic podziemne wyjscie poza mury zamkowe [3]. Pieciokondygnacyjna, wysokosci 24 m. Mury w dolnych partiach grubosci do 2 m, od wnetrza zwezaja sie ku górze uskokami. Okna prostokatne, zamkniete ostrolukowo lub pólkoliscie. W górnej czesci w XV w. nadbudowany ceglany ganek wsparty na solidnych kamiennych kroksztynach, z machikulami i blankami. Jak pokazuje rycina z 1735 r., wieza pierwotnie byla przykryta dachem namiotowym z oddzielnymi iglicami nad naroznymi wykuszami blank. Pod naroznymi wykuszami cztery kamienne, gotyckie tarcze herbowe z konca XIV w. z orlami piastowskimi wydobytymi plytkim reliefem, wedlug tradycji z warsztatu zwiazanego z praskim mistrzem Piotrem Parlerem.

Wieze kilkakrotnie restaurowano, m. in. pomiedzy 1819 a 1840 rokiem, kiedy to dach namiotowy zostal zastapiony dachem pograzonym, a na wiezy zainstalowano zegar[4]. W XX w. wieze restaurowano w latach 1976-89, dobudowujac jej m. in. taras widokowy na szczycie, remontujac blankowanie i odnawiajac tarcze z piastowskimi orlami.

Wieza udostepniona jest do zwiedzania (za oplata). Rozposciera sie z niej rozlegly widok Cieszyna i Czeskiego Cieszyna po dwóch stronach Olzy. Przy dobrej widocznosci mozna podziwiac interesujaca panorame Beskidu Slaskiego i Beskidu Slasko-Morawskiego.

[Wikipedia PL]