Water Tower - Vraz, Czech Republic
Water Tower - Vraz.
Location: Jihočeský kraj, Czechia

Reinforced concrete tower, height of 36 m standing within the chateau park (visit link) is surrounded by forest.

=========================================================

Železobetonový vežový vodojem o výšce 36 m stojící v areálu zámeckého parku je obklopen lesním porostem. Sloužil pouze pro potreby sanatoria. Postaven byl v roce 1935, kdy probíhala velká prestavba celého areálu (1932 - 1936). Kronika obce uvádí, že vodojem má dve "vodárny" - vnejší o objemu 50 m3 a vnitrní o objemu 30 m3. Možná tím byly myšleny reservoáry.
Stavba vodojemu má tri cásti. Ze spodní cásti, která je ctvercová se zaoblenými rohy a osvetlovacími okny, se tycí železobetonová vzdušná konstrukce ctyr nosných sloupu. Nosné sloupy jsou ve trech výškových úrovních vzájemne po obvodu spojeny žebry. Stredem konstrukce vede ocelové výstupní segmentové schodište a potrubní systémy uložené v izolaci. Nosná konstrukce nese vysoký válcový plášt s reservoárem. Po odvodu plášte jsou ve dvou výškových úrovních rady osvetlovacích oken. Strecha vodojemu je plochá.