Veltrusy Mansion / Zámek Veltrusy - Veltrusy (Central Bohemia)
33U E 452248 N 5569729
Pictoresque Veltrusy mansion, hidden in a vast English park, is a Baroque chateau in Veltrusy (Melník District, Central Bohemia region of the Czech Republic).
Location: Středočeský kraj, Czechia

The mansion was initially built in 1716 by architect František Maxmilián Kanka for Václav Antonín Chotek, count of Chotkov and Vojnín. The original mansion was extended in 1764 by architect Giovanni Battista Alliprandi on orders of count Rudolf Chotek of Chotkov and Vojnín who also commissioned the interior decoration. Further extensions and the annexes of the mansion were constructed in 1804.

Státní zámek Veltrusy, národní kulturní památka, se nachází v tesné blízkosti mesta Veltrusy, cca 25 km severne od Prahy. Zámek je ve správe Národního památkového ústavu. V objektu zámku probíhají rekonstrukcní a restaurátorské práce. Verejnosti prístupný je rozsáhlý park.

Zámek Veltrusy je významným dílem vrcholného baroka z 1. poloviny 18. století. Jeho autorem je významný pražský architekt italského puvodu Giovanni Battista Alliprandi. Stavitelem byl Václav Antonín Chotek (1674-1754), místodržící v Cechách, ve své dobe jediný žijící príslušník tohoto starého ceského šlechtického rodu. Zámek (puvodne pouhý letohrádek, pozdeji významne rozšírený) tvorí oválné jádro, k nemuž radiálne priléhají nižší krídla, usporádaná do tvaru písmene X. Na severní strane k nemu priléhá cestný dvur, který uzavírají alegorické sochy dvanácti mesícu a ctyr rocních období z dílny Matyáše Bernarda Brauna. V interiérech prevládá móda barokního a rokokového bydlení ceské šlechty na venkovském sídle. V prízemí zámku se nachází tzv. sala terrena a mimorádne zachovalé "Mušlové pokoje". V roce 1754 se uskutecnil v zámeckých a parkových prostorách první vzorkový veletrh na svete pod názvem Velký trh tovaru Království ceského za úcasti panovnice Marie Terezie a Františka Štepána Lotrinského.

Až do roku 1945 byl zámek nepretržite v majetku Chotku z Chotkova a Vojnína. Posledními majiteli byli Karel a Livie. Ovšem pro kolaboraci s nacistickým Nemeckem jim byl zámek i park zabrán a oni emigrovali do západního Nemecka. V 70. letech oba zemreli a nezanechali po sobe žádné potomky. V soucasnosti zámek spravuje Národní památkový ústav.

[excerpted from Wikipedia]