Water Tower - Osecany, Czech Republic
Water Tower - Osecany.
Location: Středočeský kraj, Czechia

The reinforced concrete water tower.

=========================================================
Vežový vodojem v Osecanech byl na návsi postaven v roce 1927 behem budování obecního vodovodu. Objekt vodojemu je rozdelen na dve cásti. Spodní s nárožními pilíri je ctvercového pudorysu. Zde jsou umísteny v jedné cásti vstupní dvere a v dalších trech malá obdélníková okna se ctvercovými šambránami a podkovovitými reliéfy v každém poli. Prostor nádrže má tvar pravidelného dvanáctibokého hranolu, který je ve spodní cásti oddelen mohutnou rímsou. Nároží horní cásti jsou zvýraznena polosloupy. Strechu tvorí dvanáctihranný jehlan s lucernou o ctvercové základne.