Bývalý luteránský kostel Nejsvetejší Trojice - Former Lutheran Church of the Holy Trinity (Praha,CZ)
33U E 457348 N 5548331
Kostel postavili luteráni v roce 1613. Po bitve na Bílé hore byl predán rádu bosých karmelitánu. / Church was built by lutherans in 1613. It serves them only until battle about White Mountain(1620), then was given to Discalced Carmelites and renamed.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

[CZ]

1611-1613: Kostel nechali vystavet nemecky mluvící luteráni. Byl zasvecen nejsvetejší Trojici. Architektem byl pravdepodobne dvorní stavitel císare Rudolfa II. Ital Giovanni Maria Filippi.

1620: Po bitve na Bílé hore, kde zvítezila císarská a katolická vojska, predal císar Ferdinand II. kostel rádu bosých karmelitánu.

1624: Jako podekování za vítezství na Bílé hore byl kostel zasvecen Panne Marii Vítezné. Dalším patronem kostela se stal sv. Antonín Paduánský.

1636-1644: Kostel byl prestaven do dnešní podoby. Byl pristaven klášter bosých karmelitánu. Od roku 1641 byla v kostele natrvalo umístena soška Pražského Jezulátka.

1784: Narízením císare Josefa II. byl klášter zrušen. Karmelitáni museli odejít. Vrátili se až v roce 1993 na prání pražského arcibiskupa kardinála Miloslava Vlka.

Zdroj: PragJesu.cz
Active Church: Yes