Šítkovská vodárenská vež / Šítka water tower (Prague)
33U E 458049 N 5547380
Massive Renaissance Šítka water tower (Šítkovská vodárenská vež), located on Vltava river embankment in Prague' historic centre, is probably the best known and the most photographed preserved historic water tower in Prague.
Location: Hlavní město Praha, Czechia

The Šítka water tower was built in 1588-1591. The construction works were led by a Prague’s New Town townsman Karel Melnický. Documents mentioned that this waterworks supplied 3/4 of Prague' New Town with water in 1601. The waterworks was named after the miller, Jan Šítka, who owned the nearby mills. The water tower was taken out of service in 1881 and its function was taken over by a new water reservoir at Karlov. The old water-tower was saved before demolition and reconstructed several times (last reconstruction 2005-2008).

The tower has square ground plan with dimensions 10×10 m. From the inside, the tower is divided into 8 floors. The walls are made of rubble stone and are 35 metres in height. The total height of the tower is 47 m including 12 m of the onion cupola. It is slightly inclined (the difference between the top and the base is 115 cm).

Šítkovská vodárenská vež zvaná také Horejší novomestská se nalézá v Praze pod Zderazem pri pravém brehu reky Vltavy na jižním konci Slovanského ostrova v tesném sousedství budovy Spolku výtvarných umelcu Mánes nedaleko od Jiráskova námestí v areálu nekdejších Šítkovských mlýnu. Stavba pochází z konce 15. století, pravdepodobne nekdy mezi lety 1488 až 1495 zde vyrostla puvodne drevená vodárenská vež, ta byla znicena spolecne s okolními Šítkovskými mlýny velkým požárem (ci požáry) v roce 1501 nebo 1588 (prameny se v jejich datování ruzní). V letech 1588 až 1591 zde byla postavena dnešní cerná kamenná vodárenská vež. V roce 1648 byla vež poškozena delostreleckou palbou behem obléhání Prahy švédskými vojsky, proto v roce 1651 s prispením císarské pokladny probehla její další oprava. Behem této opravy dostala stavba svoji strešní barokní bán, ta byla koncem 18. století pokryta medeným plechem. Vež sloužila jako místní vodárna, jež rozvádela samospádem vltavskou vodu do kašen a domu na Novém Meste i Starém Meste pražském, tomuto úcelu sloužila až do roku 1847. V roce 1882 došlo k demontáži vodárenského zarízení a vež mela být zbourána. Zásahem spolku Umelecké besedy však k její demolici nakonec nedošlo a vež se dochovala do dnešních dob.

Vež je vysoká 47 metru, má ctvercový pudorys o strane 10 metru, je mírne vychýlena od své svislé osy asi o 115 centimetru a jedná se tak o nejšikmejší vež v Praze. V roce 1927 a posléze i v 80. letech 20. století zde probíhaly asanacní a rekonstrukcní práce, jež zajistily, že se vež již dále od své osy nevychyluje. Mezi léty 1977 a 1989 se v posledním patre veže nacházela pozorovatelna StB, jež zde byla zrízena pro sledování vchodu do domu na nedalekém Rašínove nábreží, kde mel byt Václav Havel. [Czech Wikipedia]