Lechuv kámen / Lech's Rock - Kourim (Central Bohemia)
33U E 499014 N 5538883
Depicted solitery gneiss rock, called Lechuv kámen (Lech's Rock), is not only site offering a great vista over nearby hostoric town Kourim but also geological monument and object of many legends...
Location: Středočeský kraj, Czechia

The Lech's Rock, gneiss block (ca 13×4×3 m), is located ca 700 m east of Kourim centre on a small hill Stará Kourim. The rock's name is probably relatively new (19th century) and is derived from "Lech" - brother of mythic forefather of the Czech nation - "praotec Cech". According to old legend, Lech settled here at this stone and made a great fire which signallized the site of Lech's settlement to his Brother Cech (who was at that time on summit of Rip mountain...).

But in historic records the rock was called "Kámen veliký / A great rock" and its location is connected with nearby ancient fortified settlement Stara Kourim (9th century) of Slavic tribe of Zlicans (fortified line of Stara Kourim is situated only couple meters from the stone). Maybe the stone was sacrificial altar of old Slavs...

Lechuv kámen je rulová skalka, která se nachází na kopci zvaném Stará Kourim, asi 700 m východne od stredu mesta Kourim. Kámen leží približne 1 km od prusecíku 15. poledníku východní délky a 50. rovnobežky severní šírky, který je oznacován jako astronomický stred Evropy (od nej se napríklad udává cas východu a západu slunce pro Cesko). Od kamene se otevírá pusobivý pohled na panorama mesta Kourimi, kterému dominují veže pri chrámu sv. Štepána. Kámen je asi 3 metry vysoký a po obvodu merí okolo 30 m.

Název kamene, který nejspíš pochází až z 19. století, je odvozený od mýtického slovanského knížete Lecha, bratra praotce Cecha, který se podle povesti, uvádené kronikárem Václavem Hájkem z Libocan, v techto místech usadil se svou družinou a vystavel zde pevný srub, jejž opevnil trojím valem. Aby jeho bratr vedel, kde se usídlili, aby si v prípade napadení mohli být nápomocní, domluvili se, že Lech v míste, kde se usadí, zapálí velký ohen, který budou moci videt Cech a jeho lidé z hory Ríp. A tak Lech ucinil a podle koure, který od ohne stoupal, nazval toto místo Kourim.

V historických pramenech se však toto místo nazývá pouze Kámen Veliký. Dle starší tradice byl Lechuv kámen predkrestanským obetištem a místem, v jehož blízkosti mely být ve stredoveku upalovány osoby podezrelé z carodejnictví. Pouze nekolik desítek metru jihovýchodne od kamene probíhá vnejší val rozsáhlého slovanského hradište Stará Kourim, na nemž se rozkládalo hlavní sídlo mocného kmene Zlicanu, které vzniklo v první polovine 9. století. [Czech Wikipedia]