Kaple Všech svatých - Troubsko, Czech Republic
CZ: kaple Vsech svatych // EN: Waychapel All saints
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CZ:
PIa CaeCILIa De Sekenberg Me eXtrVXIt et InstrVXIt Gratae posterItatI. Latinský nápis nad vchodem troubské kaple ríká: Zbudovala Marie Cecílie ze Sekenberku pro všechny budoucí pokolení. Nápis je chronogramem, tzn., že nápadne vyznacená písmena udávají, cteny jako rímské císlice, príslušný rok 1789. Prílišná vzdálenost farního kostela od tehdejší osady byla jedním z duvodu, proc se Marie Cecílie rozhodla postavit na dolním konci dediny kapli. Stavba kaple byla zahájena v roce 1795 a po tríleté práci byla dne 29. zárí 1798 slavnostne vysvecena ke Všem svatým.

Jedná se o jednolodní stavbu s polygonálním záverem a ctyrbokou veží, která slohove odpovídá prechodu od baroku ke klasicismu. Vystavena byla z pálených cihel, vydláždena bílým kamenem a pokryta kridlicí. Puvodne byly v kapli tri oltáre, hlavní byl zasvecen Všem svatým a postranní k Srdci Páne a Panny Marie. Stul hlavního oltáre byl zdený, tabernákl (svatostánek) drevený, zlacený. Bocní oltáre byly drevené polychromované. V kapli byly instalovány v roce 1847 varhany, které pocházejí z farního kostela. Sakristie byla postavena až v roce 1889.

Krome zavedení el.proudu v roce 1925, venkovní opravy v roce 1926 a výmeny oken nebyly v kapli provádeny žádné zmeny až do roku 1970, kdy obec postihla velká povoden. Kaple byla zatopena do výšky 103 cm a utrpela znacné škody. Príliš velká vlhkost byla prícinou odstranení bocních oltáru, lavic a nábytku ze sakristie. Generální oprava pak probehla až v polovine devadesátých let, kdy byla kaple celkove zrekonstruována. Od roku 1958 je kaple zapsána v seznamu nemovitých kulturních památek Ceské republiky.

EN:
Pia De Caecilia Sekenberg Me eXtrVXIt et InstrVXIt gratae posterItatI. The Latin inscription above the entrance to the chapel Troubsko says Cecilia Marie erected from Sekenberku for all future generations. The inscription is a chronogram. This means that conspicuously marked letters indicate, read as Roman numerals, the relevant year of 1789. Too much distance from the former parish church of the village was one of the reasons why Marie Cecilia decided to build on the lower end of the village chapel. The construction of the chapel was started in 1795 and after three years of work was on September 29, 1798 solemnly consecrated to all the saints.

It is a single building with polygonal finish and the square tower, which stylistically corresponds to the transition from baroque to classicism. Was built of brick, paved with white stone and covered kridlicí. Originally, there were three altars in the chapel, the main was dedicated to all the saints and lateral to the Heart of Jesus and the Virgin Mary. Table of the main altar was brick, tabernacle (sanctuary) wood, gilded. The side altars were wooden polychrome. The chapel was installed in 1847, the organ that come from the parish church. The sacristy was built in the year 1889th

In addition to the introduction of electrical current in 1925, outdoor repairs in 1926 and the replacement of windows in the chapel were no changes until 1970, when the village suffered a great flood. The chapel was flooded to a height of 103 cm and suffered significant damage. Too much moisture was causing the removal of the side altars, pews and furniture from the sacristy. Overhaul then held until the mid-nineties, when the chapel was completely reconstructed. Since 1958, the chapel is registered in the list of cultural monuments of the Czech Republic.

Source/Zdroj: (visit link)