Rozhledna Zlobice - Malhostovice, Czech Republic
CS: Rozhledna Zlobice // EN: Look-Out Tower Zlobice
Location: Jihomoravský kraj, Czechia

CS:
Historie rozhledny se váže k roku1972, kdy se na odlesneném hrebeni kopce Zlobice zacíná budovat vojenský areál. Na nejvyšším bode byla postavena betonová vež, která sloužila armádním dustojníkum k pozorování cvicících mužstev. Když v roce 2003 prevzala celý areál obec Malhostovice, byly zde jen zákopy, ostnaté dráty a neudržovaná betonová vež. Místní se rozhodli prebudovat ji na rozhlednu, což se jim po nekolikaletém úsilí podarilo. Autorem projektu prestavby veže byl Oldrich Výleta. Prestavba veže na Zlobici na rozhlednu se stala soucástí projektu "Cebínkou na kole ze Zlobice na Paní Horu". Slavnostní otevrení nové vyhlídkové veže probehlo 15. srpna 2009 spolecne s konáním ovcáckých slavností Ovenálie a mistrovstvím CR ve strihu ovcí. Vež má celkovou výšku 12,5 m, vyhlídková plošina se nachází 9 m nad zemí. Rozhledna je volne prístupná verejnosti o víkendech od 9 do 17 hodin.

Z vyhlídkové terasy se otevírá široký pohled ve výseci od východu pres jih až k západu. Výhled severním smerem je zastínen vzrostlým lesem. Na východe se otevírá pohled na mesto Kurim a hreben Kurimské hory. Jižní pohled smeruje na okolní dominantu kopec Cebínku, na níž se zvedá další rozhledna zbudovaná na vysílaci. Západním smerem se pak otevírá pohled k Tišnovu a na masív Svratecké hornatiny.

Dnes kolem rozhledny prochází zelene znacená turistická trasa, která sem vede od rozcestí u Malhostovické pecky. Z druhé strany sem pak lze dojít od rozcestí Zlobice, ke kterému nás privede cervená budto od Kurimi nebo z Lipuvky. Nejsnadnejší prístup pro cykloturisty je z cyklotrasy Kurim - Malhostovice, kdy v nejvyšším míste trasy (sedle mezi hlavním hrebenem a zalesnenou vyvýšeninou) se dát vzhuru pešinou (po zelené) odlesnenou strání až k rozhledne. Další možnost je vyjet z Lipuvky po cervene znacené turistické ceste až na rozcestí Nad Lipuvkou a odtud pokracovat po panelce dále až do prírodního areálu, projet jím až na nejvyšší bod k rozhledne.

EN:
History lookout to the year 1972, when the deforested hills Zlobice ridge begins to build a military area. At the highest point was built concrete tower, which served military officers to observe trainees teams. When, in 2003, took over the entire area of ??the village Malhostovice, there were just trenches, barbed wire and concrete tower unmaintained. Local decided to rebuild it to the observatory, which they succeeded after years of effort. The author of the reconstruction project of the tower was Oldrich trips. Rebuilding the tower on the lookout for misbehaving became part of the "Cebínka bicycle from Zlobice to Ms. Hill". Inauguration of the new observation tower took place August 15, 2009, together with the holding of herding festivities Ovenálie and mastery of the Czech Republic shear sheep. The tower has a total height of 12.5 meters, the viewing platform is located 9 m above the ground. Tower is open to the public on weekends from 9-17 hours.

The panoramic terrace offers a wide view within an arc from the east via the south and west. View north is overshadowed by tall trees. To the east, the view opens to the city Kurim a mountain ridge. South facing view of the surrounding dominant feature Cebínka hill, which rises to another lookout tower erected on the transmitter. Westerly direction opens up the view to the distress and the massif Svratecka upland.

Today, around the tower passes through the green marked trail that leads here from the crossroads at Malhostovická seeds. On the other side here, then it can be from the Crossroads Zlobice, which leads us from either red or Kurim Lipuvka. The easiest access for cyclists is the cycling route Kurim - Malhostovice where the highest point of the route (saddle between the main ridge of a forested ridge) to put up footpath (the green) deforested hillsides up to the tower. Another option is to go from Lipuvka the red tourist trail to the crossroads Nad Lipuvka and thence continue along panelce further to the natural grounds, take it to the highest point to the tower.

Source/Zdroj: (visit link)
Difficulty: