Vila Anny a Josefa Ludwigových - Brno, Czech Republic
Vila Anny a Josefa Ludwigových / Villa of Anna and Josef Ludwig

Rok/Year: 1895
Kniha/Book: Slavné brnenské vily (visit link)
Puvodní využití: rodinný dum manželu Ludwigových
Soucasné využití: rodinný dum v soukromém vlastnictví, kulturní památka

Pisárecké svahy po pravém brehu Svratky zaplnovaly od 19. století nejen romantické, nejednou prímo bizarní vily, ale v roce 1895 tu vznikl také dum, který „karneval stylu“ pozdního historismu významne presahoval. Navrhl jej pro své rodice Alois Ludwig (1872 - 1969), jenž v té dobe studoval teprve první rocník v ateliéru Otto Wagnera na vídenské Akademii. Vzhledem k prudkému svahu mohlo být prízemí jednopatrového objektu využito prevážne jen jako sklepení a bydlení bylo situováno do patra s hlavními místnostmi do ulice a vedlejšími do zahrady, kterou spojovala s domem drevená prosklená veranda. Zatímco interiéry byly rešeny bežným zpusobem, vynikalo prucelí netradicním pojetím. Ve srovnání se staršími vilami postrádalo historizující architektonické clánkoví, které architekt nahradil dekorativne uplatnenou režnou cihlou a výrazným podílem malírské výzdoby. Anglikanizující vila tak predstavovala v brnenském prostredí první realizaci s prevládajícím secesním výrazem a v tomto smeru zaujímala celní místo rovnež ve stredoevropském kontextu. Pokrocilost koncepce mladého architekta lze vysvetlit jednak jeho vzdeláním na stavebním oddelení nemecké Vyšší státní prumyslové školy v Brne, kde byli jeho spolužáky Leopold Bauer, Hubert Gessner, Josef Hoffmann a Adolf Loos, dále pomaturitní praxí v Düsseldorfu a hlavne studiem u Wagnera. Vliv slavného ucitele je mimo jiné zrejmý z brilantne nakresleného perspektivního pohledu, který Ludwig publikoval roku 1899 v prestižním vídenském casopise Der Architekt. Rodicovská vila zustala ale jediným Ludwigovým dílem v rodném meste a míste jeho stredoškolských studií, nebot další architektonickou cinnost rozvíjel ve Vídni, Mnichove a Meranu.

Zdroj: (visit link)
Více: (visit link)